Större möjligheter för restauranger och kaféer att märka ”ekologiskt”
8 Jun 2016
Livsmedelsverkets förslag innebär utökade möjligheter att använda "ekologisk" på skyltar, menyer med mera. Det öppnar för att maträtter, bakverk och andra varor som tillagats i restauranger, kaféer och andra så kallade storhushåll kan märkas som ekologiska. Tidigare har restaurangerna kunnat berätta att de använder ekologiska ingredienser och råvaror men inte kunnat märka till exempel maträtten "ekologisk" för att det har saknats nationella regler.
Kravet för att få kalla en maträtt eller kaka som tillverkats i restaurangen ekologisk, är att alla ingredienser är ekologiska och att de förvarats åtskilda från andra icke ekologiska ingredienser av samma sort. Alla tillsatser eller processhjälpmedel som använts måste vara godkända för ekologisk produktion.
Åtskilt och dokumenterat
Reglerna öppnar också för möjligheten att ange hur ekologisk restaurangen är i sin helhet, genom att visa hur stor andel av alla råvaror som är ekologisk. Sammantaget kräver det att storhushållet kan dokumentera att varorna är ekologiska.
Kontroll av dokumentation
Konsumenter som efterfrågar ekologiska varor ska kunna lita på märkningen. Därför finns också krav på hur storhushållen ska visa för myndigheterna att märkningen stämmer.
Begreppet storhushåll innefattar till exempel försäljningsstånd, kaféer, restauranger, personalrestauranger, skolkök, sjukhuskök och cateringföretag.
http://www.livsmedelsverket.se
8 Jun 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"