Stockholms bästa semla bakas i Gamla Stan
15 Jan 2015
– Jätteroligt! Jag sa till min chef igår, tänk om vi vinner, säger Jenny Aarna, konditor på Grillska huset i Gamla stan, som enligt juryn har bakat Stockholms godaste semla.
– Jag är konservativ när det gäller semlor, det ska vara naturella smaker, inga konstigheter och jag är glad att det gick hem! En riktigt god mandelmassa räcker långt, säger Jenny Aarna.
Ett extra plus, även om det inte ingick i bedömningen, är att Grillska huset drivs av Stadsmissionen och allt överskott går till välgörenhet – man kan alltså göra en god insats genom att köpa sin semla där.
Bakom priset som delades ut på Formex, står Stockholms bagare och konditorer, och i juryn fanns bland andra Elisabeth Johansson, konditor och kokboksförfattare, Anna K. Sjögren, matskribent och kokboksförfattare, Tom Sjöstedt, kock, vinnare av Årets Kock 2008, restaurang Lilla Ego – samt Annika Jankell, programledare och journalist. Juryn har bedömt bakverkens design, smak och kvalitet, och har ägnat hela onsdagsförmiddagen åt att provsmaka semlor.
– Jag är inget proffs, bara passionerad semmelälskare, så jag mutade mig in i juryn, sägare Annika Jankell skämtsamt, och berättar att hon lärt sig massor.
– Som att semlor kan ha klippta eller skurna lock … skurna är nog snyggast, säger Annika.
Bland de 20 semlorna fanns en del innovationer, som att smaksätta mandelmassan med kardemumma eller rostad mandel. Något som alltså inte föll juryn i smaken denna gång.
På 2:a plats hamnade semlan från Brunkebergs bageri, och på 3:e plats, Älvsjö konditori.
15 Jan 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"