Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Stjärnkockarna på Kockarnas Krog slår ett slag för råvaran

 
Kockarna på Kockarnas Krog 2013: Fr. v. Fredrik Eriksson, Daniel Räms, Cecilia Andersson, Daniel Berlin,
Tommy Myllymäki, Malin Söderström och Magnus Johansson. Med på bild längst till vänster också Mikael
Amundsson, chefskock på Mässrestauranger.


Snart slår Nordens största matmässa, Mitt kök, upp sina portar. Mässan hålls på två ställen, dels i Göteborg, dels i Stockholm.
Ett av de mest omtyckta inslagen på Mitt kök i Stockholm är Kockarnas Krog, där sju av Sveriges skickligaste och mest kända kockar delar med sig av sina kunskaper, i form av specialkomponerade menyer och scenframträdanden.
Många kommer tillbaka år efter år, bara för just Kockarnas Krog. 2012 nåddes ”all-time-high” vad gäller antalet besökare. Under dagarna serveras flera tusen portioner. Årets tema på Kockarnas krog är: ”Råvaran i fokus”. På detta tema skapar kockarna var sin rätt som tillagas på mässan.
– Råvarutemat känns extra kul. Vi har en tradition i Sverige där vi värnar om råvaran, om hur den tas fram, oavsett om den kommer ifrån växt- eller djurriket. Svenska matråvaror håller hög kvalitet och detta uppmärksammas även internationellt, säger Fredrik Eriksson, en av stjärnkockarna på Kockarnas Krog men också en av initiativtagarna till samarbetet.
– Allt fler börjar upptäcka glädjen med hemlagat. Inte bara för att det många gånger smakar bättre utan också för att det är avkopplande att laga mat. Man får till exempel tid att tänka. Många tycker dessutom att det är kul och spännande att lära nytt och att utveckla sin matlagningskonst, säger Fredrik Eriksson.
Daniel Fritzdorf, projektledare för Mitt kök, menar att man började se en ny utvecklingstrend för några år sedan med ett stort fokus just på råvarorna. Kockar, konditorer och baristor började eftersöka och efterforska varifrån produkterna kom och hur de togs fram. Och så har det fortsatt och utvecklats.
Folk blir alltmer medvetna om måltiden och vad man äter – och det är här som de goda råvarorna och vikten av att välja bra råvaror kommer in. Därför är just detta årets valda tema på Kockarnas krog.
– Råvarorna är kolossalt viktiga för slutresultatet. Dåliga råvaror, ingen riktigt god mat. Det är därför som jag lagt min krog på Österlen i Skåne, där har jag allting när det gäller färska och bra råvaror runt husknuten, säger Daniel Berlin, en av kockarna på Kockarnas Krog och som för ett år sedan öppnade Daniel Berlin Krog i Skåne-Tranås, en restaurang som bland annat nyhetskanalen CNN spått snart ska toppa restaurangernas världsrankinglista.
Arvodet på 20 000kr som kockarna får för sin medverkan, går traditionsenligt och oavkortat till ett välgörande ändamål.

Årets stjärnkockar på Kockarnas Krog är:
Cecilia Andersson, Daniel Berlin, Fredrik Eriksson, Magnus Johansson, Tommy Myllymäki, Daniel Räms och Malin Söderström, se videoklipp på:

Mitt kök:

  • Mitt kök på Svenska Mässan i Göteborg, 24 – 27 oktober.

  • Mitt kök på Stockholmsmässan, 7 – 10 november.

  • På programmet: Kockarnas Krog, Konditorernas Kafé, champagne-, vin-, och ölprovningar, ostronbar, exklusiva hamburgare signerade Andreas Hedlund, champagnelunch, matlagningsaktiviteter, trender inom kök och matlagning, köksutrustning, seminarier, utställare, provsmakningar, kokböcker och kokboksförfattare, föreläsningar, konditorer, sommelierer och munskänkar.


www.mittkokmassan.se
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer