Sparsamt med svenska jordgubbar till midsommar
21 Jun 2016
– 2016 är första året som jag hör odlarna pratar om kvaliteter, säger Magnus Engstedt, bärrådgivare vid Länsstyrelsen i Jönköping. Mer än en grossist skiljer på bär av olika kvaliteter och betalar därefter. Det handlar inte bara om sorter, utan även om hur bären ser ut och när de är plockade. Marknadspriset på svenska jordgubbar stiger nu för varje dag som går. Därför är det orimligt att de kostar till exempel 20 kr per liter till konsument. Risken är stor att importerade bär lastas om i svenska kartonger eller att de är väldigt gamla. Jordbruksverket och Skatteverket har full uppmärksamhet på bär som är för billiga och gör kontroller på många platser.
– Vid alla försäljningsställen ska det tydligt framgå vem som är odlare eller grossist med namn, adress eller telefonnummer. Begär kvitto vid köp, även om kassaregister inte behövs för den vars årsomsättning ligger under fyra basbelopp, det vill säga 177 200 kr. Momsregistreringsnummer ska finnas på kvittot, säger Magnus Engstedt.Säkrast är det när odlarens namn finns på askarna. Då vet du att du får svenska jordgubbar på midsommarafton. Kartonger där det står Svenska bär kan vem som helst köpa.
21 Jun 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"