Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Snabbmatsrestaurang inför Ärlig meny och Ärlig nota

 
Den mexikanska snabbmatsrestaurangen Zocalo går i bräschen för mer transparens i restaurangbranschen med initiativet Ärlig Lunch. De inför Ärlig Meny och Ärlig Nota, båda med rätternas fullständiga innehållsförteckning. Förutom att underlätta för de egna gästerna att hålla koll på vad de får i sig är förhoppningen att inspirera fler restauranger att bli mer transparenta.

- En genomsnittlig stockholmare äter cirka 10 kilo lunch i månaden, ofta ute på restaurang där det är svårt att få veta vad maten faktiskt innehåller, säger dietisten Kristine Symreng.
Krögaren Einar Örn Einarsson på Zocalo tröttnade på att fusket på restaurang är mycket större än vad många gäster anar, bestämde sig för att börja hos sig själv och uppmanar fler branschkollegor att bli ärligare.

- Jag läste boken Saltad Nota och blev faktiskt förbannad över att fusket är så utbrett. Samtidigt är det en sanning som jag och många andra inte känner igen oss i. Om svenskarna vet vad de äter kan de ställa högre krav på bra råvaror och äta godare och hälsosammare mat. Jag tror på att börja med sig själv istället för att kritisera andra men hoppas det ska inspirera fler restauranger till att bli mer transparenta, säger Einar Örn Einarsson.
Initiativet Ärlig Lunch består av två delar, Ärlig Meny med innehållsförteckning över rätternas ingredienser och Ärlig Nota där man förutom pris hittar alla ingredienser utskrivna på kvittot. Att använda tillsatser och industriproduktion från andra länder är vanligare förekommande än vad som ofta annars ges sken av, menar Einar Örn Einarsson.

Snabbmatsrestaurang inför innehållsförteckning på meny och nota - En reaktion på fusket i den egna branschen

Zocalo har åtta restauranger runt om i Stockholm och Uppsala och utsågs till årets
snabbmatsrestaurang 2013.

Taggar

KRAV Nyheter Restaurang

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer