Snabbmatsrestaurang inför Ärlig meny och Ärlig nota
21 Mar 2014
- En genomsnittlig stockholmare äter cirka 10 kilo lunch i månaden, ofta ute på restaurang där det är svårt att få veta vad maten faktiskt innehåller, säger dietisten Kristine Symreng.
Krögaren Einar Örn Einarsson på Zocalo tröttnade på att fusket på restaurang är mycket större än vad många gäster anar, bestämde sig för att börja hos sig själv och uppmanar fler branschkollegor att bli ärligare.
- Jag läste boken Saltad Nota och blev faktiskt förbannad över att fusket är så utbrett. Samtidigt är det en sanning som jag och många andra inte känner igen oss i. Om svenskarna vet vad de äter kan de ställa högre krav på bra råvaror och äta godare och hälsosammare mat. Jag tror på att börja med sig själv istället för att kritisera andra men hoppas det ska inspirera fler restauranger till att bli mer transparenta, säger Einar Örn Einarsson.
Initiativet Ärlig Lunch består av två delar, Ärlig Meny med innehållsförteckning över rätternas ingredienser och Ärlig Nota där man förutom pris hittar alla ingredienser utskrivna på kvittot. Att använda tillsatser och industriproduktion från andra länder är vanligare förekommande än vad som ofta annars ges sken av, menar Einar Örn Einarsson.
Zocalo har åtta restauranger runt om i Stockholm och Uppsala och utsågs till årets
snabbmatsrestaurang 2013.
21 Mar 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"