Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Sebastian Gibrand vann Bocuse d'Or Sverige 2017

 
Sebastian Gibrand vann Bocuse d'Or Sverige 2017Nu står det klart att det blir Sebastian Gibrand som ska representera Sverige i världens mest prestigefyllda tävling för kockar. Foto: Viktor Fremling  Idag avgjordes tävlingen om vem som ska representera Sverige i Bocuse dÓr Europe. Det var Sebastian Gibrand som  lyckades kamma hem vinsten efter upplagning av en vegetarisk rätt och en lammrätt och vinna i oerhört hård konkurrens över de övriga sex välmeriterade kandidaterna och därmed ta hem vinsten i Bocuse d’Or Sverige.

Efter kriterierna komposition, smak, presentation och teknik var Sebastian Gibrand den bästa kandidaten enligt årets jury. Som vanligt bestod juryn av några av Sveriges främsta kockar däribland Henrik Norström, Markus Aujalay, Mathias Dahlgren och Adam Dahlberg. Dessutom hade juryn förstärkning av Philip Tessier, coach för Team USA som vann guldet i Bocuse d’Or 2017.

Vinsten innebär att Sebastian ska tävla för Sverige i Bocuse d’Or Europe, Kock-EM, som avgörs i Turin i juni 2018. Tävlingen i Turin är en kvaltävling till Kock-VM, Bocuse d’Or i Lyon, 2019 där 24 nationer ska mötas.

- Presentationer i världsklass har verkligen levererats från samtliga kandidater, vilket bådar gott inför de internationella tävlingarna. Nu ska vi skapa det team som ska hjälpa Sebastian att ta Sverige till VM, säger Henrik Norström, President i Svenska Bocuse d’Or Akademien och juryns ordförande.

Juryns motivering lyder:
Han har med stor teknisk skicklighet lagat och presenterat två mycket välkomponerade rätter. Utförandet av teamet med kandidaten i spetsen var exemplarisk, maten var fantastisk med goda välbalanserade smaker och hade den kvalitet vi söker. Redan nu har de visat på en väldigt hög matlagningsnivå, energi och kämparglöd som kan ta oss långt i de kommande utmaningarna.

Sebastian Gibrand är ursprungligen från Helsingborg men bor sedan flera år i Stockholm. Han har ett förflutet från bland annat Oaxen Krog & Slip och Studio Franzén. Sedan 2011 driver han sin egen konsultverksamhet Gibrands Gastronomi i Stockholm.


 Vinnarrätterna
Gibrands vegetariska vinnarrätt var en kål- och sellerisnurra med variation på kål, bakad äggula fylld med Karl-Johansvamp, skogskantereller samt brynt kålbuljong smaksatt med svamp.
Sebastian serverade sedan höstlamm från Älmhult med inspiration från Skåne och Provence. Kryddbakad bog med svamp och friterad bringa. Tomat i variation med ramslökskapris, potatis fylld med fårost- och potatiskräm med timjan och krispig potatis. Till det en lammsky smaksatt med savagningvin och olivolja.


 Juryn:
Henrik Norström (President Svenska Bocuse d’Or Akademien), Markus Aujalay, Mathias Dahlgren, Stefan Karlsson, Stefano Catenacci, Alexander Sjögren, Peter Jälksäter, Fredrik Eriksson, Per Lundin, Frida Rönnlund samt Phlip Tessier, coach för Team USA som tog guld i Bocuse d’Or 2017.






Av: Annika Rådlund Källa och foto: Gastronomi Sverige 

Gastronomi Sverige AB

Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid. GSAB säkerställer att Sverige deltar i internationella tävlingar på ett konkurrens kraftigt sätt. Målet att föra ut svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.