Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Rekordmånga KRAV-julskinkor i år

 
Julskinka. Foto: KRAVI år kommer 230 ton julskinkor från KRAV-grisar. Det är rekord. Men bara 3,5 ton säljs med KRAV-märket på. Detta eftersom nitrit tillsätts i merparten av julskinkorna från KRAV-grisarna som därmed inte får KRAV-märkas utan säljs istället som vanlig ekologisk skinka.

– Grisar på KRAV-märkta gårdar får leva ett riktigt svinaktigt liv. De får komma ut, de får böka i jorden och gyttjebada så fort säsongen tillåter. Vi tror att det gör julskinkan till en ännu trevligare del av julbordet, säger Johan Cejie, Försäljningschef KRAV.

Benny Melin på företaget Melins Kött är den som tillsammans med bland andra företaget Svenskt Butikskött står för försäljningen av KRAV-märkta julskinkor:

– Våra KRAV-godkända julskinkor från Jord på Trynets grisar rimmas i en saltlake med nitritfritt salt och en dutt socker såsom min mormor gjorde. Det behövs inga andra tillsatser för att få en naturlig, smakrik julskinka, säger Benny Melin.

Nitrit tillsätts i julskinkor och charkprodukter för att hållbarheten ska bli längre och för att köttet ska få en rödare färg. Nitrit är en tillsats som KRAV inte tillåter eftersom forskning visar att nitrosaminer kan ge cancerframkallande effekter (nitrit omvandlas till nitrosaminer i magsäcken).

– För mig är smaken och saftigheten viktigare än färgen på julskinkan, säger Jens Linder, eko-kock och matskribent.
I Finland är julskinkan också en viktig del av julen, men här är nitrit ovanligt - istället efterfrågar konsumenter nitritfria julskinkor:

– 99 procent av alla julskinkor som säljs i Finland är nitritfria, säger Arto Jokinen, VD för det finska charkföretaget Pajuniemi.

Restauranger som serverar KRAV-märkt julskinka*:

  • Arjeplog hotell, Arjeplog

  • Dala Floda värdshus, Dala-Floda (KRAV-certifierad restaurang)

  • Gullmarsstrand hotell och konferens, Fiskebäckskil

  • Groovy food, Göteborg (KRAV-certifierad restaurang)

  • Liseberg Heden, Göteborg (KRAV-certifierad restaurang)

  • Villa Sjötorp, Ljungskile

  • Gunnebo slott, Mölndal

  • Kretsloppshuset, Mörsil

  • Järnsta kulturförening, Nordingrå

  • Olofsfors herrgård, Nordmaling

  • Pensionat Strandkullen, Onsala

  • Sätra Brunn Sala, Sala

  • Sigtunastiftelsen, Sigtuna

  • Kristina Konferens och Hotell, Sigtuna (KRAV-certifierad restaurang)

  • Sergel Plaza Scandic, Stockholm (KRAV-certifierad restaurang)

  • Tant Anci och fröken Sara, Sundsvall (KRAV-certifierad restaurang)

  • Restaurang Socialize, Umeå (KRAV-certifierad restaurang)

  • Primaten, Uppsala

  • Restaurang Lingon, Uppsala

  • Leilas Gourmetpizza, Vikmanshyttan


* Observera att listan kan sakna någon butik eller restaurang. Hör gärna av er om ni serverar KRAV-godkänd julskinka men inte finns med på listan.
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer