Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Recept på Lakritsfestivalens efterrätt 2017

 
Recept på Lakritsfestivalens efterrätt 2017Lakritsfestivalens efterrätt 2017 Årets Lakritsmeny är skapad av Stureplansgruppen Arena Caterings lakritsteam. Efterrätten är hallon- och saltlakritsmacarons med rödbets- och lakritsgelé, citron- och lakritssorbet.

Macarons (ca 20 st)
140g Äggvita
60g Strösocker
140g Florsocker
185g Mandelmjöl
185g Florsocker
2g Svart karamellfärg
20g Saltlakritspasta

Smörkräm

50g Osaltat smör
0,75dl Florsocker
1tsk Vaniljsocker
0,5 Äggula
2msk Hallonsylt
Några droppar röd karamellfärg

Tillagning: Vispa upp äggvitan till ett riktigt hårt skum. Blanda socker, lilla mängden florsocker och färg. Häll ner i marängen, tillsätt lakritspastan och vispa tills den blir seg, ca 2 min. Sikta florsocker och blanda med mandelmjölet. Vänd ner marängen tills allt är blandat och börjar se glansigt ut samt flyter ut.

Spritsa ut blandningen på silpatmatta ca 1,5 cm i diameter. Baka av på 150 grader i 12-16 min. Låt svalna.

Smörkräm
Vispa allt utom sylten till en jämn smet. Tillsätt sylten och karamellfärgen. Är den lite lös kan man kyla den lite innan man spritsar.

Servering: Limma ihop två halvor med smörkrämen i mitten och sätt fast på tallriken med hjälp av smörkrämen.

Citron- och lakritssorbet (4p)

220g Socker
2dl Vatten 
2dl Citronsaft
2 st Zest från 2 citroner
1msk Mascarpone
3 Droppar lakritsessens

Tillagning: Koka upp socker och vatten i en kastrull. Sjud 5 minuter, ta av värmen och låt svalna 20min. Tllsätt citronsaft, citronzest och därefter mascarponen och lakritsessensen. Rör till slät smet. Häll smeten i en låg form och frys. Rör med gaffel varje timme. När den fryst ordentligt kan man vispa upp den och servera.

Servering: Värm en sked i varmt vatten för att lättare kunna göra äggformade kulor. Placera på lite smulor på tallriken för att förhindra att den åker runt.

Rödbets- och lakritsgelé
2dl Rödbetsjuice 
10g Lakritspasta
2g Agar agar

Ingredienser för 4p

Tillagning: Koka upp alla ingredienser. När lakritspastan löst upp sig, häll ut på plan form och låt stelna. Stansa därefter ut ringar i önskad storlek.

Servering: Dekorera med ringarna på desserten.

Receptet på varmrätten hittar du här


Om Lakritsfestivalen
Lakritsfestivalen i Stockholm och Helsingfors är årliga lakritsfester med syfte att förmedla glädje och kunskap om lakrits.
I Stockholm har festivalen arrangerats sedan 2009 och 2016 kom över 11 000 besökare till Annexet vid Ericsson Globe.
Finlands tredje Lakritsi- &Salmiakkifestivaalit arrangerades i oktober 2016 på Wanha Satama, Skatudden i Helsingfors och lockade över 6 300 besökare.


2017 äger festivalerna rum 1-2 april i Stockholm och 11-12 november i Helsingfors. Arrangör sedan starten är lakritsexperten Tuija Räsänen.

 www.lakritsfestivalen.se och www.lakritsifestivaalit.com


Av: Annika Rådlund Källa och foto: Lakritsfestivalen

Taggar

Dessert Lakrits Recept

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer