Pilsnersillen - årets nykomling på midsommarbordet
12 Jun 2017
Pilsnersillen är framtagen av Nils Molinder som är krögare, TV-kockoch tillika en av bröderna bakom Melanders Fisk.
– Vi valde att lyfta fram den naturligt örtiga beskan hos ölet ochkomplettera med somriga toner som apelsin och rödlök. Receptethar den där klassiska, sötsyrliga känslan man söker hos en klassisksill, men får en rundare, fylligare smak av ölet. En superbrasmakkompis både till både pilsner och potatis, säger NilsMolinder.
Receptet till sillens lag är baserat på ett klassiskt sillrecept på ättika, socker och vatten. Därefter har stjärnanis, vaniljstång,rödlök, apelsinsaft och pilsner tillsatts i lagen . Han rekommenderaratt sillen ska läggas in i minst 48 timmar och helst en vecka innanservering för att smakerna ska utvecklas helt.
Här delar Nils Molinder med sig av receptet:
Pilsnersill med apelsin och vanilj
Recept av: Nils Molinder, Melanders Fisk
Sill till 4-6 portioner
1 dl mörk sirap
1 dl socker
1 dl ättika 12%
2 dl Eriksberg pilsner
1/2 dl färskpressad apelsin
1/2 dl vatten
1 st stjärnanis
1 st vaniljstång
1 rödlök
1 apelsin till garnering
Några kryddpepparkorn
Gör såhär:
1. Koka upp allting utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.
2. Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.
3. Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.
4. Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.
5. Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.
Servera med fördel på knäckebröd tillsammans med smakrik lagrad ost, till exempel Västerbottensost.
Om Eriksberg Juvelpilsner
En nyanserad ljus lager i tysk pilsnerstil med örtiga humletoner och tydligbalanserad beska. Ölets maltiga kropp kompletteras av en frisk örtighet från tysk ädelhumle och blommigt fruktiga övertoner från Saphirhumle. Eriksbergs Juvelpilsner finns på Systembolaget från och med den 1 juni.
12 Jun 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"