Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Pilsnersillen - årets nykomling på midsommarbordet

 
Pilsnersillen -  årets nykomling på midsommarbordetPilsnersillen har smaksatts med Eriksbergs Juvelpilsner, som tillsammans medapelsin, vanilj och rödlök ger en fyllig, sötsyrlig sill som passar bra till midsommar. Sillen har en självklar plats på svenskarnas högtidsbord, men äts mer än någonsin undersommaren. I år tipsar Melanders Fisk om en sill utöver det vanliga till midsommarlunchen –Pilsnersillen. 

Pilsnersillen är framtagen av Nils Molinder som är krögare, TV-kockoch tillika en av bröderna bakom Melanders Fisk.

– Vi valde att lyfta fram den naturligt örtiga beskan hos ölet ochkomplettera med somriga toner som apelsin och rödlök. Receptethar den där klassiska, sötsyrliga känslan man söker hos en klassisksill, men får en rundare, fylligare smak av ölet. En superbrasmakkompis både till både pilsner och potatis, säger NilsMolinder.

Receptet till sillens lag är baserat på ett klassiskt sillrecept på ättika, socker och vatten. Därefter har stjärnanis, vaniljstång,rödlök, apelsinsaft och pilsner tillsatts i lagen . Han rekommenderaratt sillen ska läggas in i minst 48 timmar och helst en vecka innanservering för att smakerna ska utvecklas helt.


Här delar Nils Molinder med sig av receptet:

Pilsnersill med apelsin och vanilj
Recept av: Nils Molinder, Melanders Fisk

Sill till 4-6 portioner
1 dl mörk sirap
1 dl socker
1 dl ättika 12%
2 dl Eriksberg pilsner
1/2 dl färskpressad apelsin
1/2 dl vatten
1 st stjärnanis
1 st vaniljstång
1 rödlök
1 apelsin till garnering
Några kryddpepparkorn

Gör såhär:

1. Koka upp allting utom ättika tills sockret löst upp sig ordentligt.
2. Ta av lagen och tillsätt ättika, låt svalna.
3. Vattna ur sillfiléer i 6-8 timmar.
4. Lägg in den urvattnade sillen och låt stå i kyl minst 48 timmar.
5. Skär sillen i gaffelbitar och garnera med apelsinskivor och rödlöksringar.
Servera med fördel på knäckebröd tillsammans med smakrik lagrad ost, till exempel Västerbottensost.




Om Eriksberg Juvelpilsner
En nyanserad ljus lager i tysk pilsnerstil med örtiga humletoner och tydligbalanserad beska. Ölets maltiga kropp kompletteras av en frisk örtighet från tysk ädelhumle och blommigt fruktiga övertoner från Saphirhumle. Eriksbergs Juvelpilsner finns på Systembolaget från och med den 1 juni.


Av: Annika Rådlund Källa: Carlsberg
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer