Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Nu tävlar Alexander Sjögren i Bocuse d´Or Europe i Budapest!

 
Nu tävlar Alexander Sjögren i Bocuse d´Or Europe i Budapest!Alexander Sjögren med sin coach Jonas Lundgren Igår den 10 maj startar Bocuse d´Or, Kock-EM i Budapest och för Sverige tävlar Alexander Sjögren med sin coach Jonas Lundgren. I ett halvår har de tränat på tävlingsrätterna som ska ta det svenska teamet till VM i Lyon i januari 2017. Alexander tävlar idag den 11 maj med tävlingens sista starttid klockan 10:00. Cirka klockan 18:00 vet vi hur det har gått.

På 5 timmar och 35 minuter ska de båda tävlingsrätterna tillagas för 14 personer och presenteras för två olika jurygrupper; en för fiskrätten och en för kötträtten. Huvudråvaran för fisk är odlad stör och köttråvaran är höft och sadel av kronhjortskalv med ursprungsland Ungern. Alexander har siktet inställt på en pallplacering men klarar sig vidare till Bocuse d´Or i Lyon om han kommer bland de elva främsta. Totalt i Budapest tävlar 20 kockar och konkurrensen är hårdare än någonsin.

- Jag har förberett mig minutiöst både rent konkret med tidsupplagningar och förfining av rätterna, men även mentalt. Nu gäller det att nerverna håller, att inget går fel och att jag faktiskt lagar den godaste maten i Europa, säger Alexander Sjögren, som utsågs till Sveriges representant till Bocuse d´Or i september 2015.

Sveriges satsning i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, är stor. Visionen är att föra ut svensk gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Satsningen har gett en rad framgångar med pallplaceringar för bland andra Tommy Myllymäki, Henrik Norström och Mathias Dahlgren. Samtidigt ökar konkurrensen för varje år vilket sätter allt högre press på vår svenska representant.

-Som ett steg i utvecklingen och för att möta konkurrensen lät vi i år bygga ett tävlingskök till Alexander Sjögrens träning. På detta sätt har han och teamet kunnat träna in varenda rörelse och moment inför tävlingsdagen, säger Henrik Norström, President för Svenska Bocuse d´Or Akademien.

För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att få så många poäng som möjligt i samtliga delar, däribland presentation och organisation. I år samarbetar Gastronomi Sverige med glaskonstnärerna och bröderna Matti och Simon Klenell, som ansvarar för designen av presentationen och uppläggningsfatet.

Tävlingen går att följa på http://www.bocusedor.com/en. Se bifogat faktablad för detaljer om Bocuse d´Or och det svenska teamet. 

Gastronomi Sverige AB

Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid. GSAB säkerställer att Sverige deltar i internationella tävlingar på ett konkurrens kraftigt sätt. Målet att föra ut svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.

Taggar

Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer