Nu är skrei-säsongen i full gång - 8 restauranger deltar i festivalen
15 Feb 2018
Skrei har en fantastisk historia i Norge. När skreien kommer engagerar sig hela familjer och samhällen för att fiska och ta hand om delikatessen. Vi tar tillvara på hela fisken, from nose to tail, inget ska gå till spillo. I Sverige har nu även kind och tunga etablerat sig som riktig lyxmat för den kunnige fiskälskaren, säger Line Kjelstrup Sverigechef på Norges Sjömatråd.
Förutom att skrei både är gott och hållbart är det även en av de magraste och nyttigaste fiskarna som finns. Den lagrar fett i levern och inte i musklerna och är rik på mineraler, vitaminer och proteiner vilket gör den till en riktig superfisk.
Skrei kommer från världens största torskbestånd och tack vare god förvaltning av norska myndigheter är skreibeståndet hållbart och miljövänligt. Beståndet har fått grönt ljus från norska WWF, är MSC-certifierat och delar av det är KRAV-märkt. Hela 90 % av fiskarna återvänder till Barents hav efter att de har lekt färdigt, vilket innebär att fisket inte hotar fortlevnaden av beståndet.
Jag ville att fler svenskar skulle få upp ögonen för norsk torsk när den är som allra bäst. Det var då jag kom på idén med att arrangera en skreifestival, då det är en råvara som är fantastisk att jobba med. Det jag älskar med skreien är möjligheten att använda alla delar av fisken, vilket bidrar till både nya smaker och ett zero waste-tänk, säger Nisse Molinder ägare Melanders Group.
Fem fördelar med skrei
Skreibeståndet är både hållbart och miljövänligt. Skrei är en av de magraste och nyttigaste fiskarna som finns. Skrei är kvalitetsmärkt och har ett spårbart ursprung. Skrei är fantastiskt gott och kan tillagas på många sätt. Skrei har ett fastare, vitare och mer delikat kött än vanlig torsk. Snabba fakta
· Namnet ”skrei” kommer av det gammelnorska ordet för skrida, vandra.
· Skrei kommer från världens största torskbestånd, ett bestånd som är hållbart och i god tillväxt.
· Skreien vandrar från Barents hav till Nordnorges kust för att leka januari-april, då den traditionsenligt fiskas och avnjuts färsk i säsong.
· Skrei får bara kallas skrei mellan januari och april och kallas skrei även i Spanien och Frankrike.
· Skrei som har märket Skrei® i ryggfenan är kvalitetsmärkt och är behandlad och packad enligt en noga definierad standard som borgar för hög kvalitet.
· Skrei passar utmärkt att både ugnsbaka, pochera, rimma, koka in eller steka.
· Det är tradition att använda hela fisken – from nose to tail. Huvudet skickas till Nigeria, magen till Asien och i Sverige tar vi varmt emot kind, tunga och filéer.
15 Feb 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"