Matfusk ska kunna ge fängelsestraff
10 Mar 2017
- Matfusk är oacceptabelt. Det skadar förtroendet för svenska livsmedel och det svenska varumärket, som står för hållbarhet, god djurhållning och låg antibiotikaanvändning. Det är därför viktigt att Sverige signalerar att brott mot livsmedelslagen tas på största allvar. Det ska kosta att lura konsumenterna, säger landsbygdsminister Sven-Erik Bucht.
I mars 2016 beslutade landsbygdsminister Sven-Erik Bucht att ge expeditions- och rättschefen Mats Wiberg i uppdrag att se över frågor om straffskalan och sanktionsavgifter på områdena livsmedel, foder, animaliska biprodukter och djurskydd. I dag skickas förslaget som uppdraget resulterade i ut på remiss.
Förslaget innehåller en tydlig skärpning av straffskalan där allvarliga brott mot livsmedelslagen ska kunna ge fängelse i högst två år. Tidigare fanns inte fängelsestraff med i straffskalan.
För vissa mindre allvarliga överträdelser, som till exempel då administrativa bestämmelser brutits, föreslås det att ett sanktionsavgiftsystem införs som hanteras av kontrollmyndigheterna. Det kommer fortfarande att vara möjligt att döma ut bötesstraff för andra överträdelser än de som omfattas av sanktionsavgiftssystemet.
Lagändringarna ska, enligt förslaget, träda i kraft den 1 juli 2018.
Foto: Annika Rådlund
10 Mar 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"