Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Mariestads Ostindien Strong Ale - inspirerad av ostindiefararen Götheborg

 
  • Mariestads Ostindien Strong Ale

    Mariestads Ostindien Strong Ale

  • Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups

    Richard Bengtsson, bryggmästare på Spendrups

Föregående
Nästa
 
Den fjärde utgåvan i Mariestads limiterade serie öl är Ostindien Strong Ale, en öl som bryggmästare Richard Bengtsson tagit fram med inspiration från förra sommarens resa med ostindiefararen Götheborg och sitt besök i Hong Kong.

Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa där han letar intryck bland spännande smaker och dofter. Förra året seglade Richard med ostindiefararen Götheborg och för att få en egen känsla av hur dåtidens handelsmän kunde uppleva mötet med nya dofter och smaker i Asien besökte Richard även Hong Kong. Tillsammans med kocken Björn Frantzéns matlagning skapades nya idéer som omsattes till ny öl och nya maträtter.

När ostindiefararna på 1700-talet gjorde den långa och mödosamma resan till Asien fanns förstås rejäla mängder öl ombord. Som all dryck förvarades ölen i fat och faten var inte bara praktiska som kärl utan gav även smak åt drycken. Fatlagringen och det brittiska imperiets ölproduktion har inspirerat Richard Bengtsson nya öl. För att brygga en öl med lång hållbarhet har Richard använt sig av fyra maltsorter: Pilsnermalt, Münchenermalt, Melanoidinmalt och mörk karamellmalt, och humlesorterna Cascade och Magnum som ger både smak och hållbarhet. Ostindien Strong Ale har lagrats fem månader på tank och ekfat innan den tappats på flaska. Den har en markerad alkoholhalt, komplex smak och en tioårig hållbarhet.

– Genom att ge ölen en rejäl humlegiva och en hög alkoholhalt skulle Ostindien Strong Ale klara en lång resa. Ölet kan dessutom lagras i flera år på flaska, men jag dricker det helst nu direkt, säger Richard Bengtsson.

Totalt har 1 800 flaskor buteljerats, etiketterats och signerats för hand av bryggmästaren och hans bryggteam. Ostindien Strong Ale passar bäst till kraftig och smakrik mat.

– Jag tycker att den ska drickas kylskåpssval, gärna till lite kraftigare kötträtter eller bara som den är, säger Richard Bengtsson.

Mariestads Ostindien Strong Ale lanseras i Systembolagets beställningssortiment 2 maj.

www.spendrups.se

Taggar

Produktnyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer