Mariestads Ostindien Strong Ale - inspirerad av ostindiefararen Götheborg
25 Apr 2016
Den Stora Smakresan är Mariestads bryggmästare Richard Bengtssons årliga inspirationsresa där han letar intryck bland spännande smaker och dofter. Förra året seglade Richard med ostindiefararen Götheborg och för att få en egen känsla av hur dåtidens handelsmän kunde uppleva mötet med nya dofter och smaker i Asien besökte Richard även Hong Kong. Tillsammans med kocken Björn Frantzéns matlagning skapades nya idéer som omsattes till ny öl och nya maträtter.
När ostindiefararna på 1700-talet gjorde den långa och mödosamma resan till Asien fanns förstås rejäla mängder öl ombord. Som all dryck förvarades ölen i fat och faten var inte bara praktiska som kärl utan gav även smak åt drycken. Fatlagringen och det brittiska imperiets ölproduktion har inspirerat Richard Bengtsson nya öl. För att brygga en öl med lång hållbarhet har Richard använt sig av fyra maltsorter: Pilsnermalt, Münchenermalt, Melanoidinmalt och mörk karamellmalt, och humlesorterna Cascade och Magnum som ger både smak och hållbarhet. Ostindien Strong Ale har lagrats fem månader på tank och ekfat innan den tappats på flaska. Den har en markerad alkoholhalt, komplex smak och en tioårig hållbarhet.
– Genom att ge ölen en rejäl humlegiva och en hög alkoholhalt skulle Ostindien Strong Ale klara en lång resa. Ölet kan dessutom lagras i flera år på flaska, men jag dricker det helst nu direkt, säger Richard Bengtsson.
Totalt har 1 800 flaskor buteljerats, etiketterats och signerats för hand av bryggmästaren och hans bryggteam. Ostindien Strong Ale passar bäst till kraftig och smakrik mat.
– Jag tycker att den ska drickas kylskåpssval, gärna till lite kraftigare kötträtter eller bara som den är, säger Richard Bengtsson.
Mariestads Ostindien Strong Ale lanseras i Systembolagets beställningssortiment 2 maj.
25 Apr 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"