Leif Mannerström utsedd till Årets Eldsjäl
14 Feb 2017
Leif Mannerström har sedan flera år uppmärksammat att politiker och beslutsfattare inte tillräckligt satsar på bra mat till äldre.
– Det här värmer och stärker arbetet med att lyfta den här frågan, säger han.
Årets Eldsjäl är ett pris som delas ut till en person som arbetar målmedvetet för att utveckla matupplevelsen genom att verka för smak och råvarornas kvalitet, både i privat verksamhet och offentlig verksamhet. Priset delades ut första gången 2015 på Passion för Mat i Göteborg
Frågan om bättre mat på äldreboenden är bara en del av alla problem som berör många gamla, i ett större perspektiv handlar det om att skapa en bra social miljö och en värdig tillvaro för äldre människor. Leif Mannerström menar att problemet med dålig mat inte enbart handlar om att kommuner tvingas hantera en snålare ekonomi. Det handlar ofta om bristande engagemang och att gamla människor därför alltför ofta serveras dåligt tillagad mat.
Leif Mannerström pekar på att det finns många duktiga kockar som gör ett fantastiskt jobb trots kommunala besparingskrav, skillnaden är att de har bra ledarskap och att de brinner för sitt jobb.
– Ofta skyller man på att pengar saknas, men en låg budget för mat behöver inte innebära att man som kock tvingas utföra ett dåligt jobb. Problemet är att demenssjuka och äldre är en utsatt grupp som inte klarar att göra sin röst hörd.
Professor Yngve Gustafson, geriatriker vid Umeå Universitet har arbetat med patienter på äldreboenden i mer än 30 år. Han pekar på att 75.000 äldre och demenssjuka människor i Sverige årligen svälter och dör i förtid.
– Jag har sett att människor på demensboende som får så dålig mat att de i genomsnitt tappar 4,6 kilo under 6 månader vilket innebär att de helt enkelt svälter. Dessutom får de läkemedel som tar bort både törst och hunger. Faktum är att Sverige hör till de värsta länderna när det gäller synen på äldre.
Han menar att det ytterst är en politisk fråga, därför behövs en kulturrevolution i synen på äldre människor som i det tysta ofta betraktas som ett problemområde och belastning.
– Bra mat till äldre och demenssjuka är väl det minsta man begära… här gör Leif Mannerström en viktig insats.
www.passionformat.se
14 Feb 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"