Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Kontroll av sprit på restauranger

 
Kontroll av sprit på restaurangerSpårbarhet på sprit har kontrollerats. Livsmedelsverket har tillsammans med nio kommuner kontrollerat om restauranger kan redovisa varifrån den sprit de säljer kommer. Kontrollen utförs för att se att spriten kommer från företag som också är under livsmedelskontroll.

- Nästan alla restauranger kunde visa varifrån spriten har köpts och det är bra, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.

Kontrollerna har i de flesta fall genomförts genom ett samarbete mellan livsmedelsinspektörer och tillståndshandläggare eller alkoholhandläggare. I några fall har representanter från Skatteverket och Polisen deltagit. Kontrollerna genomfördes under januari och februari 2016.

Det finns stora risker med att dricka alkohol av okänt ursprung. 2012 avled 22 personer efter att ha druckit falsk sprit i såld i Tjeckien.

Nio kommuner deltog, Åre, Stockholm, Linköping, Helsingborg, Uppsala, Örebro, Malmö, Södertälje och Norrköping. Totalt 87 restauranger kontrollerades i projektet.

Livsmedelsverket har inom OPSON-projektet samordnat och drivit projektet inriktat på spårbarhet på sprit på restaurang. OPSON-projektet är en multinationell insats i samverkan med Interpol och Europol. Syftet är att bekämpa organiserad brottslighet som ligger bakom livsmedelsbrott.
Vad kontrollerades?I första hand kontrollerades spårbarhet på sprit på restaurang, det vill säga om restaurangerna kunde visa att spriten kom från godkända leverantörer. Resultaten var över lag mycket bra. I ett fåtal fall upptäcktes icke godkända företag, misstänkt ombuteljering och bristande spårbarhet. www.livsmedelsverket.se


 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer