Kontroll av sprit på restauranger
7 Apr 2016
- Nästan alla restauranger kunde visa varifrån spriten har köpts och det är bra, säger Louise Nyholm, statsinspektör vid Livsmedelsverket.
Kontrollerna har i de flesta fall genomförts genom ett samarbete mellan livsmedelsinspektörer och tillståndshandläggare eller alkoholhandläggare. I några fall har representanter från Skatteverket och Polisen deltagit. Kontrollerna genomfördes under januari och februari 2016.
Det finns stora risker med att dricka alkohol av okänt ursprung. 2012 avled 22 personer efter att ha druckit falsk sprit i såld i Tjeckien.
Nio kommuner deltog, Åre, Stockholm, Linköping, Helsingborg, Uppsala, Örebro, Malmö, Södertälje och Norrköping. Totalt 87 restauranger kontrollerades i projektet.
Livsmedelsverket har inom OPSON-projektet samordnat och drivit projektet inriktat på spårbarhet på sprit på restaurang. OPSON-projektet är en multinationell insats i samverkan med Interpol och Europol. Syftet är att bekämpa organiserad brottslighet som ligger bakom livsmedelsbrott.
Vad kontrollerades?I första hand kontrollerades spårbarhet på sprit på restaurang, det vill säga om restaurangerna kunde visa att spriten kom från godkända leverantörer. Resultaten var över lag mycket bra. I ett fåtal fall upptäcktes icke godkända företag, misstänkt ombuteljering och bristande spårbarhet. www.livsmedelsverket.se
7 Apr 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"