Kolsvart Inlandspilsner
25 Nov 2016
Bland ånga, Storstup och svart kol letade Richard inspiration till sin version av Schwarzbier, ett av de äldsta ölen man känner till. Redan för 2800 år sedan drack man Schwarzbier i sydöstra Tyskland. Färgen kommer frånhårt rostad malt och ska vara svart som kol. Samma färg som en stout, men där slutarliknelsen, istället har stilen kallats Schwarzbier ”en svart pilsner”.
– Min variant har inslag av kaffe och lakrits. Humlen är Magnum, Perle och Tettnanger
Den stora smakresan
Sedan årsskiftet är Mariestads Export Systembolagets mest sålda öl och tidigare har Mariestads inspirerande smakresor gått med kanalbåt på Göta Kanal och Ostindiefarare längs Sveriges västkust till Hong Kong. När det nu var dags för tredje året har resan gått med ett av Sveriges äldsta fungerande ånglok.
–Det är naturligt för ett öl som Mariestads att befinna sig på ett tåg. Att äta god mat ochnjuta av god öl på en klassisk tågresa i sakta mak när landskapen passerar i revy är välbehag när det är som bäst.
Handplockade stjärnkockar från Föreningen Årets Kock följde med på resan genom det svenska landskapet.
– Man blir lurad av färgen säger Filip Fastén. Den kolsvarta nyansen gör att man tror att den är som en stout, men smaken är frisk och torr, fortsätter Filip som blev Årets Kock 2014 ochsom har fått smaka på en testbutelj.
Jimmi Eriksson, Årets Kock 2016, har även han fått prova.
– Mariestads Kolsvarta Inlandspilsner är en riktig lagspelare, och passar utmärkt till mustigahöstgrytor, stekt och grillat kött, fortsätter Jimmi.
Utseende: Svart
Doft: Aromatiskt brända toner med inslag av kaffe och lakrits
Smak: En frisk torr smak med maltiga brända toner.
Malt: Pilsnermalt, Münchnermalt, Blackmalt
Humle: Magnum, Perle och Tettnanger
Bryggning: Mäskning sker under 155 minuter med ett utdraget infusionsförfarande där en rast hålls på100 minuter vid 64 grader för att omvandla så mycket stärkelse som möjligt till förjäsbart socker. Resultatet blir en torr kropp på ölet.Jäsning och lagring: Mariestads Kolsvart Inlandspilsner är en underjäst mörklageröl. Jäsningsperioden inleds med huvudjäsning som varar i sju dygn vid 13 °C. Därefter sker mognaden i lagertank under fyraveckor vid –1 grad celsius.
Riktvärden
Stamvörtstyrka P°: 11
Alkohol vol. %: 4,8
Restsockerhalt vikt %: 2
Färg: 93
Humlebeska EBU: 30
Bryggmästare: Richard Bengtsson
Mariestads Kolsvarta Inlandspilsner kommer att finnas i en specialupplaga på 2000 st. De ärpå 75 cl styck och har för hand etiketterats och signerats av bryggmästaren. Den 1 decembersläpps de på Systembolagets beställningssortiment.
Se Den stora smakresan här.
25 Nov 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"