Kampanj för minskat avfall på caféer och restauranger
23 Nov 2017
- Fem telefonsamtal är en folkstorm brukar det heta. Mitt tema är: Hur kan du påverka? Det viktigaste du kan göra för klimatet och miljön är att påverka förutsättningarna för den breda massan att leva hållbart, säger Karin Nielsen, alias Beda, processledare på Kretslopp och vatten. Givetvis är det bra att ändra din egen livsstil, men en person räddar inte klimatet utan vi måste vara många.
Beda kommer att prata med restaurangägare, kaféer och matbutiker. Tillåter de att kunderna hämtar kaffe i egen mugg, att de tar med sin egen flergångslåda att hämta lunchen i och kommer de att ta bort engångsplastpåsarna? Svaren får den som följer Beda på instagram.com/greenhackgbg Och eftersom Beda behöver hjälp kommer det under veckan många tips och uppmaningar till de göteborgare som vill engagera sig för att minska sopberget. GreenhackGBG är Göteborgs Stads kanal för hållbara livsstilar.
Idag pratas det mycket om hur viktigt det är att återvinna sina sopor. Men vad är det egentligen som skiljer återvinning mot att förebygga avfall?
- Återvinning handlar om avfall medan att förebygga avfall är något du gör innan en produkt blir avfall, poängterar Karin Nielsen. Givetvis ska vi sortera och materialåtervinna det avfall som uppstår, men det bästa avfallet är det som aldrig uppstår. Det är nämligen vid produktionen som den största miljöpåverkan sker. Att förebygga avfall kan handla om åtgärder vid produktionen av en vara, vid inköp, transporter, förvaring och användning av produkten.
Av: Annika Rådlund Källa :Göteborgs stad
Foto: Johanna Montell
www.greenhackgbg.se
23 Nov 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"