Julcocktails av Sveriges bästa bartender
22 Nov 2016
- Julen är min absoluta favorithögtid. Varje år firar jag med hela familjen uppe i Norrland hos mina föräldrar. Vi lagar mat i tre dagar, äter och dricker gott, delar historier, spelar spel, promenerar och bara umgås tillsammans. Jag älskar atmosfären som julen för med sig. Kylan, snön, doften av gran, alla juldekorationer som pryder hus och städer. För mig är det en magisk tid, säger Johan Everss
- Julen har så många smaker och dofter som är individuella för alla. För mig är en del av julens smaker torkad frukt, mörk öl, portvin, gelé och doften av gran. Våga testa något nytt och smaksätt din mumma med några droppar rom, portvin och ingefära, säger Johan Evers.
Glögg
(116 gram alkohol)
Du behöver:
· 300 ml Zacapa 23y
· 100 ml Sandeman’s Invalid Port
· 80 ml Falernum
· Kanel
· Russin
Falernum: Blanda 2 dl rom, limeskal, 3 dl sockerlag och kryddnejlika, blanda och sila sedan av.
1. Häll samtliga ingredienser i en kastrull och värm upp på låg värme.
2. Servera med riven kanel på toppen.
Dark & Stormy
(14 gram alkohol)
Du behöver:
· 40 ml Zacapa Negra
· En skvätt Lagavulin 16
· 80 ml Ingefärssoda
En sifon eller Sodastreamer
Ingefärssoda:
400 ml vatten
200 ml limejuice
150 ml ingefärssaft och 50 ml vaniljcordial.
Häll i ingredienserna i en sifon eller en Sodastreamer och tillsätt kolsyra.
1. Häll i vatten, limejuice och ingefärssaft och karbonera.
2. För att skapa din ingefärsdricka: Mixa lika mycket färsk ingefärsjuice som vatten. Blanda i 60 procent socker och 40 procent vatten.
3. Häll Zacapa i ett glas och addera din karbonerade dricka. Toppa av med is och addera en skvätt Lagavulin.
4. Garnera med en mintkvist. Färdig att servera!
- Jultraditioner varierar från norr till söder. Ett stort barndomsminne för mig var doften av äggtoddy och i dag har jag valt att tolka äggtoddyn på mitt vis med Golden Petate. Basen är en mix av en latinamerikansk drink, Horchata (ris, mandlar, kokos och vatten) som blandas med Zacapa, säger Johan Evers.
Golden Petate
(16 gram alkohol
Du behöver:
· 50 ml Zacapa 23
· 60 ml Horchata
Kakaokross
· Muskot
· 20 ml Mandelmjölk
1 Äggula
1. Tillsätt Zacapa, Horchata, äggula, mandelmjölk och muskot till en shaker.
2. Torrskaka så ingredienserna blandas ordentligt.
3. Sila ner i ett kallt glas över krossat is.
4. Garnera med kokosflingor.
Om Zacapa
Zacapa rom produceras och lagras 2300 meter över havet i det så kallade "Huset ovan molnen", beläget i de guatemalanska bergen. Den låga medeltemperaturen på 17 grader bromsar åldrandet av rommen, medan tunnare luft och lägre atmosfärstryck intensifierar flödet av smaker från lagringsfaten.
Till skillnad från de flesta andra romsorterna som framställs av melass, använder sig Ron Zacapa bara av koncentratet från den första pressningen av sockerrör odlade på Zacapas egen plantage. Koncentratet, även kallat jungfruhonung bidrar med en mjuk och söt smak. Passar i drinckar, att avnjuts bara som den är, eller med en isbit.
Av: Annika Rådlund Källa :Zacapa/JohanEvers
22 Nov 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"