Här serveras hållbara julbord
2 Dec 2016
Hotellnäringen i Sigtuna jobbar målmedvetet med hållbarhetsfrågor och är också med på Green destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer. Destination Sigtuna leder nätverket som består av 15 hotell- och konferensanläggningar.
Förra året tog kockarna på hotellen fram nya recept på höna, för att förhindra onödigt svinn och nu dukar samma kockar upp ett hållbart julbord där julens rester tas om hand och förvandlas till nya rätter. Tolv olika recept har samlats i ett recepthäfte som heter En godare jul.
– Med tanke på hur mycket julmat som blir över och slängs varje år känns det helt självklart och samtidigt väldigt spännande att i år få bjuda på hållbara julrecept, säger Eva Camél Fuglseth, tillförordnad vd på Destination Sigtuna.
Det årliga matavfallet i Sverige ligger på ungefär 1 300 000 kg, över en miljon ton mat, och besöksnäringen står för en åttondel av matsvinnet.
– Därför är det också självklart att vi måste vara med och hitta lösningar på problemet. Våra kockar har blivit stjärnor på hållbar matlagning och nu hoppas vi att även andra blir inspirerade till att undvika att slänga mat.
På Sigtuna Meetings har man till exempel tagit fram ett recept där den överblivna julgröten får bli stjärnan i Farmors grahamsbullar istället och recept på kolasås som kan göras på sur grädde. På Clarion Hotel Arlanda Airport har kocken Trevor Cunningham tagit fram ett recept på getostpannacotta gjort på getostkanter. Man tar också tillvara på hela grönsakerna, överblivna delar blir till exempel chutney och krämer och man arbetar med att ta vara på djurets alla delar. ■
Följande hotell- och konferensanläggningar ingår i julbordssatsningen:
1909 Sigtuna Stadshotell, 32 rum & kök, Best Western Arlanda Hotellby, Best Western Park Airport Hotel, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Kämpasten, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell och Wenngarn.
2 Dec 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"