Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Här serveras hållbara julbord

 
  • Överblivna kanelbullar används till julkryddad brödpudding som serveras tillsammans med inkokta plommon och vispad grädde.

    Överblivna kanelbullar används till julkryddad brödpudding som serveras tillsammans med inkokta plommon och vispad grädde.

  • Målet med de hållbara julborden är att minska matsvinnet.

    Målet med de hållbara julborden är att minska matsvinnet.

Föregående
Nästa
 
På Hotell Kristina förvandlas överblivna kanelbullar till julkryddad brödpudding med inkokta plommon och vispad grädde och på Sigtunastiftelsen blir gårdagens griljerade julskinka en mustig Gulaschsoppa. Destination Sigtuna, där femton hotell ingår, storsatsar på att minska matsvinnet.
Hotellnäringen i Sigtuna jobbar målmedvetet med hållbarhetsfrågor och är också med på Green destinations lista över världens 100 mest hållbara destinationer. Destination Sigtuna leder nätverket som består av 15 hotell- och konferensanläggningar.

Förra året tog kockarna på hotellen fram nya recept på höna, för att förhindra onödigt svinn och nu dukar samma kockar upp ett hållbart julbord där julens rester tas om hand och förvandlas till nya rätter. Tolv olika recept har samlats i ett recepthäfte som heter En godare jul. 

– Med tanke på hur mycket julmat som blir över och slängs varje år känns det helt självklart och samtidigt väldigt spännande att i år få bjuda på hållbara julrecept, säger Eva Camél Fuglseth, tillförordnad vd på Destination Sigtuna.

Det årliga matavfallet i Sverige ligger på ungefär 1 300 000 kg, över en miljon ton mat, och besöksnäringen står för en åttondel av matsvinnet.

– Därför är det också självklart att vi måste vara med och hitta lösningar på problemet. Våra kockar har blivit stjärnor på hållbar matlagning och nu hoppas vi att även andra blir inspirerade till att undvika att slänga mat.

På Sigtuna Meetings har man till exempel tagit fram ett recept där den överblivna julgröten får bli stjärnan i Farmors grahamsbullar istället och recept på kolasås som kan göras på sur grädde. På Clarion Hotel Arlanda Airport har kocken Trevor Cunningham tagit fram ett recept på getostpannacotta gjort på getostkanter. Man tar också tillvara på hela grönsakerna, överblivna delar blir till exempel chutney och krämer  och man arbetar med att ta vara på  djurets alla delar.


Följande hotell- och konferensanläggningar ingår i julbordssatsningen:

 1909 Sigtuna Stadshotell, 32 rum & kök, Best Western Arlanda Hotellby, Best Western Park Airport Hotel, Clarion Hotel Arlanda Airport, Hotell Kristina, Kämpasten, Rosersberg Slottshotell, Sigtunahöjden Hotell & Konferens, Sigtunastiftelsen Hotell & Konferens, Stora Brännbo Konferens och Hotell och Wenngarn.

Text och foto: Annika Rådlund
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer