H.K.H. Prins Carl Philip i juryn för Årets Kock 2014
23 Jan 2014
När Årets Kock 2014 avgörs den 7 februari är det en mycket rutinerad och meriterad jury som bedömer de tävlandes prestationer. Bland de totalt 24 jurymedlemmarna finns förutom H.K.H. Prins Carl Philip bland andra Margot Janse, en av Sydafrikas bästa kockar som driver gourmetkrogen Le Quartier Français. Hennes restaurang har bland annat blivit utnämnd till den bästa restaurangen i Afrika och Mellanöstern av Restaurang Magazine 7 år i följd. I juryn sitter även Mathias Dahlgren, Stefano Catenacci, Henrik Norström, Håkan Thörnström och Björn Frantzén, som samtliga har eller har haft stjärnor i Guide Michelin.
Juryn är indelad i två grupper som bedömer en av de båda tävlingsuppgifterna var, utifrån smak och presentation. Det finns även en metodjury som tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken. Ytterligare en viktig aspekt är tiden, vid fördröjning sker poängavdrag.
Tävlingsuppgift 1: Huvudråvara svensk anka
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Juryns ordförande, Långbro Värdshus, Älvsjö
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm
Henrik Norström, Lux Dag För Dag, Stockholm
Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip, Stockholm
Anders Vendel, Vendel Restauranger, Malmö
Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm
Eva Östling, Visita
Leif Mannerström, Kometen, Göteborg
Henri de Sauvage, Arla Foods
Margot Janse, Le Quartier Français, Franschhoek, Sydafrika
Danyel Couet, Fredsgatan 12, Stockholm
Tävlingsuppgift 2: Huvudråvara skrei och färska, norska, handplockade pilgrimsmusslor
Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, Juryns ordförande, Långbro Värdshus, Älvsjö
Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fondrestauranger, Göteborg
Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
Björn Frantzén, Restaurant Frantzén, Stockholm
Paul Svensson, Fotografiska, Stockholm
Jonas Lundgren, Restaurang Jonas, Stockholm
Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och Restaurang Hjerta, Stockholm
Markus Aujalay, Årets Kock 2004,Winterviken, Stockholm
H. K. H. Prins Carl Philip
Anders Källström, Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm
Metod jury
Jonas Dahlbom, Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre
Magnus Lindström, Årets Kock 2003, Swedish Taste, Göteborg
Cajsa Johansson, Cajsas kök, Uppsala
Metoddomare Tävlingsuppgift 1
Gunnar Forssell, Gastronomiska Akademien
Finalen i Årets Kock 2014 streamas live på www.aretskock.se
YouTube: www.youtube.com/aretskockSE
23 Jan 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"