Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

H.K.H. Prins Carl Philip i juryn för Årets Kock 2014

 
H.K.H. Prins Carl Philip kommer tillsammans med Sydafrikas främsta kock och flera av Sveriges mest meriterade kockar att sitta i juryn när vinnaren av Årets Kock 2014 utses. Det är andra året i rad som H.K.H. Prins Carl Philip sitter i juryn för Årets Kock – SM i professionell matlagning och tredje året i rad som han delar ut priset till vinnaren.

När Årets Kock 2014 avgörs den 7 februari är det en mycket rutinerad och meriterad jury som bedömer de tävlandes prestationer. Bland de totalt 24 jurymedlemmarna finns förutom H.K.H. Prins Carl Philip bland andra Margot Janse, en av Sydafrikas bästa kockar som driver gourmetkrogen Le Quartier Français. Hennes restaurang har bland annat blivit utnämnd till den bästa restaurangen i Afrika och Mellanöstern av Restaurang Magazine 7 år i följd. I juryn sitter även Mathias Dahlgren, Stefano Catenacci, Henrik Norström, Håkan Thörnström och Björn Frantzén, som samtliga har eller har haft stjärnor i Guide Michelin.

Juryn är indelad i två grupper som bedömer en av de båda tävlingsuppgifterna var, utifrån smak och presentation. Det finns även en metodjury som tittar på de tävlandes mise en place, hygien och handlag i tävlingsköken. Ytterligare en viktig aspekt är tiden, vid fördröjning sker poängavdrag.

Tävlingsuppgift 1: Huvudråvara svensk anka
Fredrik Eriksson
, Årets Kock 1987, Juryns ordförande, Långbro Värdshus, Älvsjö
Karin Fransson, Hotell Borgholm, Borgholm
Henrik Norström, Lux Dag För Dag, Stockholm
Stefano Catenacci, Operakällaren, Stockholm
Magnus Ek, Oaxen Krog & Slip, Stockholm
Anders Vendel,
Vendel Restauranger, Malmö
Mathias Dahlgren, Mathias Dahlgren, Stockholm
Eva Östling, Visita
Leif Mannerström, Kometen, Göteborg
Henri de Sauvage, Arla Foods
Margot Janse, Le Quartier Français, Franschhoek, Sydafrika
Danyel Couet, Fredsgatan 12, Stockholm

Tävlingsuppgift 2: Huvudråvara skrei och färska, norska, handplockade pilgrimsmusslor
Fredrik Eriksson
, Årets Kock 1987, Juryns ordförande, Långbro Värdshus, Älvsjö
Stefan Karlsson, Årets Kock 1995, Fondrestauranger, Göteborg
Håkan Thörnström, Thörnströms kök, Göteborg
Björn Frantzén, Restaurant Frantzén, Stockholm
Paul Svensson, Fotografiska, Stockholm
Jonas Lundgren, Restaurang Jonas, Stockholm
Malin Söderström, Restaurangen Moderna Museet och Restaurang Hjerta, Stockholm
Markus Aujalay, Årets Kock 2004,Winterviken, Stockholm
H. K. H. Prins Carl Philip
Anders Källström,
Lantbrukarnas Riksförbund, LRF
Sayan Isaksson, Esperanto, Stockholm

Metod jury
Jonas Dahlbom
, Årets Kock 1996, Dahlbom på Torget, Åre
Magnus Lindström, Årets Kock 2003, Swedish Taste, Göteborg
Cajsa Johansson, Cajsas kök, Uppsala

Metoddomare Tävlingsuppgift 1
Gunnar Forssell
, Gastronomiska Akademien

Finalen i Årets Kock 2014 streamas live på www.aretskock.se

YouTube: www.youtube.com/aretskockSE
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer