Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Grand Slam för Sverige i OS

 
OS-GuldSverige tog Grand Slam i Culinary Olympics i tyska Erfurt. Svenska Kocklandslaget vann totalsegern. Det gjorde också Svenska Juniorlandslaget, Stockholm Culinary Team och Team Sabis. Svenska Kocklandslaget tog guld i samtliga tre deltävlingar i Culinary Olympics, ”Matlagnings-OS”, i tyska Erfurt.

– Det vi har presterat är unikt, ingen annan nation har tagit en Grand Slam i OS tidigare, säger lagledaren Krister Dahl, och syftar på de fina resultaten med högsta betyg i samtliga bedömningskategorier från domarna. Vi började med en fantastisk presentation av det Kalla Bordet, det bästa Showmatsbordet någonsin, alla kategorier. Vi fortsatte i grenen Varmköket med en 3-rätters meny för 110 personer som var ljuv gastronomisk musik. Laget presterade sin bästa upplagning någonsin.

Medlemmarna i Kocklandslaget har sedan de valdes in i laget 2009 arbetat med en OS-medalj som det stora målet. Laget har med allt högre intensitet tränat och putsat på de vinnande tävlingsrätterna och samarbetet i köket under de senaste 1,5 åren, med regelbundna träningsträffar och upplagningar. Längs vägen mot Erfurt har lagmedlemmarna varit tydliga med att målsättningen är att återvända hem med ett OS-guld och inget annat. Nu när laget nått sitt mål kan med gott samvete avsluta sin fyra-åriga satsning, vila sig och låta nya talanger ta plats i kocklandslaget.

– Vilket härligt gäng jag har haft förmånen att leda under de senaste fyra åren. Jag har aldrig upplevt en sådan laganda, där alla ställer upp för varandra och bidrar med kreativa idéer och tankar, även utanför sina ansvarsområden. Härligt! Tänk att få avsluta samarbetet med Kocklandslaget med ett OS-Guld på det här sättet, fortsätter Krister Dahl.

Guld-Laget 2012:

Viktor Westerlind (kock), Jesper Bogren (kock) , Mattias Ljungberg (konditor), Patrik Fredriksson (konditor), Daniel Roos (konditor), Johan Sandelin (konditor), Tom Sjöstedt (kock), Klas Lindberg (kock), Fredrik Hedlund (kock), Fredrik Björlin (kock & lagkapten), Krister Dahl (lagledare).

Sverige vann med 94,70 poäng före Norge på 91,22 följt av Tyskland som landade på 89,33 poäng.
Det svenska juniorkocklandslaget vann på 93,415 poäng och tog guld i två kategorier. Där var det ännu jämnare, då tvåan Norge också fick två guld, men fick nöja sig med andraplatsen och 93,1 poäng. Schweiz blev trea med 90,44.
Juniorlandslaget består av coachen Peter Jelksäter, lagkaptenen Rodrigo Perez, Emma Erlandsson, Sebastian Gibrand, Isak Oldenburg, Pi Nghi Tahn Le, Robert Sjöberg och Bernard Olsson. De är alla mellan 21 och 24 år gamla.
Sverige vann även regionalklassen då Stockholm Culinary Team fick guld för bordet och slutade på 90,74 poäng före Kanada på 90,51 och Schweiz, 89,27. Skåne Kulinar kom på en sjundeplats med 87,08 poäng och Culinary Team West of Sweden slutade tia med 86,36.
Stockholm Culinary Team består av Isak Wiig, Richard Rymer-Rythèn, Fredrik Juhlin, Jens Ericsson, Helena Henriksson, Claes Vardam, Lars Niklasson, Timmy Johansen, Robin Persson, Clara Andersson, Alicia Dahl. Laget leds av Jonas Franzén, Catharina Lindeberg-Bernhardsson, Hans Cortobius, Christoffer Magnusson Domeij.
I klassen företagsrestauranger segrade svenska Team Sabis, Fazer Culinary Team kom femma och Swedisch school Restaurangts sjua. Team Sabis består av Roger Carlsson, Natasa Hodzic Jansson,
Richard Lundberg, Jens Paulsson och Mikael Wilén.

Taggar

Årets Kock Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer