Fredagskocken Mattias Larsson tipsar om tillbehör till blodpuddingen
22 Aug 2017
Serveringsförslag:
Blodpudding med morot, spetskål, ingefära och björnbär
(4 personer)
8-12 skivor blodpudding
4 morötter à cirka 125 g, skurna i bitar om 1 cm
250 g spetskål skuren i bitar om 2 cm
1 tsk färskriven ingefära-
smör och salt
Rårörda björnbär (alt. rårörda lingon)-
150 g björnbär, frysta fungerar utmärkt
½ dl strösocker
Blanda björnbär med socker och låt marinera i cirka 20 minuter. Rör runt med jämna mellanrum. Stek morötter i en klick smör på medelhög temperatur cirka 3 minuter. Tillsätt spetskål och ingefära, stek vidare i cirka 2 minuter. Smaka av med en nypa salt. Stek blodpudding enligt anvisning på förpackningen. Servera blodpudding med grönsaker och rårörda björnbär.
Blodpudding med bakad morot samt citrusmarinerad vitkål och fänkål (4 personer)
8-12 skivor blodpudding
4 morötter à cirka 125 g, skurna i bitar om 1 cm
200 g vitkål, finstrimlad
1 fänkål, finstrimlad
1 msk pressad citronjuice
½ dl pressad apelsinjuice
1 msk flytande honung
olivolja, smör och salt
Lägg morötter i en ugnsfast form och blanda med lite olivolja och salt. Ugnsbaka cirka 30 minuter på 200°C tills de har fått en fin rostad yta. Marinera vitkål och fänkål i citrusjuice, honung och lite salt i cirka 15 minuter. Stek blodpudding enligt anvisning på förpackningen. Krama ur vätskan från kålsalladen och servera till nystekt blodpudding och rostade morötter.
Blodpudding med stekt bacon, palsternacka, äpple och lök samt rårörda lingon (4 personer)
8-12 skivor blodpudding
8-12 skivor bacon
1 äpple, klyftad
1 röd lök, klyftad-
500 g palsternacka, skuren i bitar om 1 cm
smör och salt
Till servering:
Rårörda lingon
Värm en stekpanna till medeltemperatur och stek palsternackan i smör 3-4 minuter tills den har fått enfin rostad yta. Lägg ner äpplen och rödlök och stek vidare ett par minuter tills äpplena och rödlöken är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt. Knaperstek bacon och stek blodpudding enligtanvisning på förpackningen. Servera blodpudding med bacon, palsternacks- och äppelfräs ochrårörda lingon.
Rårörda björnbär (alt. rårörda lingon)-
150 g björnbär, frysta fungerar utmärkt
½ dl strösocker
Blanda björnbär med socker och låt marinera i cirka 20 minuter. Rör runt med jämna mellanrum. Stek morötter i en klick smör på medelhög temperatur cirka 3 minuter. Tillsätt spetskål och ingefära, stek vidare i cirka 2 minuter. Smaka av med en nypa salt. Stek blodpudding enligt anvisning på förpackningen. Servera blodpudding med grönsaker och rårörda björnbär.
Blodpudding med bakad morot samt citrusmarinerad vitkål och fänkål (4 personer)
8-12 skivor blodpudding
4 morötter à cirka 125 g, skurna i bitar om 1 cm
200 g vitkål, finstrimlad
1 fänkål, finstrimlad
1 msk pressad citronjuice
½ dl pressad apelsinjuice
1 msk flytande honung
olivolja, smör och salt
Lägg morötter i en ugnsfast form och blanda med lite olivolja och salt. Ugnsbaka cirka 30 minuter på 200°C tills de har fått en fin rostad yta. Marinera vitkål och fänkål i citrusjuice, honung och lite salt i cirka 15 minuter. Stek blodpudding enligt anvisning på förpackningen. Krama ur vätskan från kålsalladen och servera till nystekt blodpudding och rostade morötter.
Blodpudding med stekt bacon, palsternacka, äpple och lök samt rårörda lingon (4 personer)
8-12 skivor blodpudding
8-12 skivor bacon
1 äpple, klyftad
1 röd lök, klyftad-
500 g palsternacka, skuren i bitar om 1 cm
smör och salt
Till servering:
Rårörda lingon
Värm en stekpanna till medeltemperatur och stek palsternackan i smör 3-4 minuter tills den har fått enfin rostad yta. Lägg ner äpplen och rödlök och stek vidare ett par minuter tills äpplena och rödlöken är mjuka med ett lätt tuggmotstånd. Smaka av med salt. Knaperstek bacon och stek blodpudding enligtanvisning på förpackningen. Servera blodpudding med bacon, palsternacks- och äppelfräs ochrårörda lingon.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Atria
22 Aug 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"