Finalen i Årets Kock 2015 i Göteborg
27 Jun 2014
I år kommer finalen i Årets Kock 2015 – SM i professionell matlagning att avgöras den 5 februari 2015 i Göteborg på Gothia Towers.
– Efter flera år i Stockholm tycker vi att det ska bli både roligt och spännande att arrangera finalen i Årets Kock 2015 i Göteborg. Det är en stad med bra förutsättningar för en mattävling. Här finns många fina restauranger och ett stort engagemang när det gäller svensk gastronomi. Det händer mycket spännande i Göteborg på krogfronten, säger Hanna Halpern, VD Årets Kock.
Finalen äger rum den 5 februari 2015 på Gothia Towers. Dessförinnan har Årets Kock 2015 arrangerat två semifinaler, en i Halmstad den 14 oktober och en i Borlänge den 24 oktober, samt Sista chansen i Umeå den 11 november.
– Kreativiteten flödar i matstaden Göteborg just nu. Att nästa år få välkomna Årets Kock och samtidigt visa upp allt staden har att erbjuda gör oss både stolta och glada, säger Camilla Nyman, VD för Göteborg & Co.
I år går två vinnare från varje semifinal direkt till final. Ytterligare åtta kockar går vidare på poäng till Sista chansen där de gör upp om de återstående fyra finalplatserna. Nytt för i år är fler finalplatser. Istället för att sex finalister gör upp om titeln Årets Kock 2015 har åtta tävlande chansen att ta hem segern i Göteborg den 5 februari.
– Årets Kock blir en viktig del i det strategiska arbetet med att utveckla matkulturen i Göteborg och Västsverige. Det ökar våra möjligheter och stärker vår placering både nationellt och internationellt, säger Jill Axelsson-Pabst på Västsvenska Turistrådet.
Årets kock fokuserar på svensk gastronomi, vilket passar Gothia Towers ypperligt.
– Vi har ett stort fokus och tydlig profil på närproducerade och ekologiska råvaror. Vi arbetar nära våra producenter och odlar själva en del av våra råvaror, säger Krister Dahl och fortsätter:
- Att arrangera Årets Kock betyder mycket för oss och vi ser fram mot en spännande tävling, med fantastisk mat och många kringarrangemang för besökarna, säger Krister Dahl, Executive chef på Gothia Towers och tidigare lagledare för det Svenska Kocklandslaget.
Att finalen i Årets Kock hålls i Göteborg är ett medvetet val från arrangörerna.
– Det är stad med bra förutsättningar för en mattävling, säger Hanna Halpern, VD Årets Kock. Här finns många fina restauranger och ett stort engagemang när det gäller svensk gastronomi. Det händer mycket spännande i Göteborg på krogfronten
För mer information om tävlingen, se också www.aretskock.se
Årets Kock sponsras av Arla Foods och LRF (Presentatör), Electrolux, Scan och Spendrups (Huvudsponsorer), samt Svensk Fågel, Norges Sjömatråd, Visita, Diversey, Jordbruksverket och Leröy (Sponsorer). Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock. Årets Kock är ett dotterbolag till Svensk Mjölk och har sedan 1983 arrangerats i samverkan med Gastronomiska Akademien, Svenska Kockars Förening och Föreningen Årets Kock.
27 Jun 2014
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"