Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Filip Fasténs midsommarrecept

 
  • Midsommarmeny med Västerbottenost

    Midsommarmeny med Västerbottenost

  • Västerbottenostpaj med stekt lök

    Västerbottenostpaj med stekt lök

  • Silltårta

    Silltårta

Föregående
Nästa
 
Stockholmarna älskar midsommarfesterna, skåningarna kan inte vara utan sillen och den vegetariska trenden letar sig även in på våra bord under de stora högtiderna. Det visar en ny stor undersökning som Västerbottenost har låtit genomföra tillsammans med etnologen Richard Tellström, kocken Filip Fastén och undersökningsföretaget YouGov.

Här delar Årets kock (2014) Filip Fastén med sig av några goda tips till midsommarhelgen.

Västerbottensostpaj med stekt lök
Till midsommartraditionen hör att plocka sju, eller ibland nio, blomster som sedan får ligga under huvudkudden så man kan drömma om sin tillkommande. För oss som redan är gifta eller som vill se om någon av singelgästerna runt bordet kanske kan bli ett kap, kan blomstren med fördel anbringas på Västerbottensostpajen.

Pajskal
125 g smör
3 dl vetemjöl
2 msk vatten

Sätt ugnen på 200°c. Blanda ihop smör, vetemjöl och vatten till en deg. Kavla ut tunt och lägg i en pajform med löstagbar botten. Ställ i kylen i 30 minuter. Nagga med en gaffel och förgrädda i 10 minuter. Låt svalna.

Fyllning:
 4 dl riven Västerbottensost 
2 dl grädde 1 dl mjölk
2
 dl stekt lök
1 krm muskotnöt
1/2 tsk salt L

ägg löken i botten på pajen. Blanda ihop resterande ingredienser och häll ner i pajformen. Grädda i mitten av ugnen i 25-30 minuter.
Toppa med vilda örter. Vilda örter: Ängssyra Harsyra Spansk körvel

Krämig sås på Västerbottensost
Midsommaraftonen vill man nog inte ska smaka av salsa- eller barbequesåser som dominerar hela sommaren, så den här midsommararomatiska ostsåsen med massor av umamismak lyfter fisk, kött och grönsaker till en ny smakhöjd.

 6 ägg 
4 dl grädde 1 dl smetana 1 1/2 dl riven Västerbottensost (rumstempererad) 3 msk kallpressad rapsolja Salt Citron 
Lägg ägg och grädde i en kastrull och hetta upp under omrörning. När det bildar en äggröra så lägg allt i en mixer. Mixa ihop tillsammans med smetana. Tillsätt osten och mixa ner till en slätkräm. Smaka av med salt och citron. Lägg tillbaka i kastrullen och täck med lock, ställ kastrull på sidan av spisen och varmhåll tills servering. Till servering rör ner rapsoljan. Silltårta Måltidsgemenskaper är också att ta för sig av mat ur gemensamma fat och dippa. Här en midsommarvariant till fördrinken eller som ett eftermiddagssnack när man börjar bli sugen efter dansen. 
Knäckebröd: 4 påsar torrjäst
500g vatten 
600g dinkelmjöl
200g svedjeråg (grovt mjöl) 
20g salt
5
 filéer matjessill
1 dl gräddfil
2 rödlökar
1
 dl skuren gräslök
Svartpeppar
Blomster: Gräslöksblommor torkade ringblommor (finns på hälsobutiker) Fläderblommor

Sätt ugnen på 250-300°c. Blanda ihop vatten och torrjäst. Tillsätt mjölsorterna och arbeta degen i 10 minuter. Låt degen jäsa i 1h. arbeta ut degen med en kavel till en 3 mm tunt knäckebröd, nagga med en gaffel och baka i ugnen i ca 5-8 minuter. Låt svalna på ett galler. Till servering: Ringla gräddfil över brödet, fördela ut sillen och rödlök och gräslök. Strö över de ätliga blommorna, svartpeppar och avsluta med att riva över Västerbottensost.
Servera familjärt på bordet och bryt bitar av brödet.

Gratinerad färskpotatis med löjrom och gräslök

Midsommarfestens potatis är vanligen kokt till sillen, men ugnsbakad blir den en varierad festrätt till grillningen. Det är smaker som både unga och gamla gillar, och som räcker till alla gäster.

1 kg tvättad färskpotatis
200 g riven Västerbottensost
200 g persilja
 2 dl rapsolja
2 dl gräddfil
50 g löjrom
2 st gula lökar (skivade)
1 knippe dill
50 g gräslök
 Salt

Sätt ugnen på grillfunktion. Hetta upp rapsoljan till ca 60-70°c. Lägg persiljan i en mixer, mixa slät tillsammans med olja och häng allt i en sil med kaffefilter. Koka färskpotatisen i saltat vatten tills den är genommjuk. Lägg upp potatisen på en ugnsplåt. Forma små bollar av osten och toppa varje potatis med det. Baka i ugnen tills osten blivit gratinerad, blanda ihop löjrom och gräddfil och vänd ner persiljeoljan. Toppa potatisen med löjromsdressingen, plockad persilja, dill och skivad lök. Avsluta med att bryta ner lite bitar av Västerbottensost och nymald svartpeppar.

Filip Fasténs jul- och midsommarrätter har sin grund undersökningen kring svenskarna och mathögtiderna som genomförts av Västerbottensost, Richard Tellström, Filip Fastén och undersökningsföretaget YouGov.

Fotograf: Fabian Björnstjerna. Matstylist: Linda Lundgren.

Taggar

Midsommar Ost Recept Sill

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer