Färska ägg som säljs i Sverige är till 99 procent svenska
7 Aug 2017
I fredags fick Livsmedelsverket via EU:s varningssystem information om en mindre äggleverans från Nederländerna till Sverige. Enligt Livsmedelsverket hann sändningen stoppas innan den nådde någon butik eller restaurang. Just nu pågår spårningar om tidigare sändningar.
– Vi i branschorganisationen har självklart en löpande dialog med Livsmedelsverket kring detta. Med största sannolikhet finns det inte några färska ägg från Nederländerna i de svenska butikerna, eftersom de färska äggen som säljs i Sverige nästan alltid kommer från svenska gårdar, säger Axel Lagerfelt, ordförande i branschorganisationen Svenska Ägg.
Bra spårbarhet
Alla ägg har en stämpel som visar var ägget har producerats, det gäller såväl svenska som utländska ägg
– Det är väldigt enkelt att se om ägget är producerat i Sverige, det är bara att titta efter SE-märkningen. Sifferkoden som följer efter SE-märkningen talar om vilken gård ägget kommer ifrån. förklarar Axel Lagerfelt.
Flera skäl att välja svenska ägg
Han menar att Sverige har världens hårdaste krav inom djurvälfärd, livsmedelssäkerhet och smittskydd. I generationer har de svenska äggproducenterna lagt ner tid och energi på förebyggande åtgärder för att hålla djuren friska. Resultatet av det arbetet är en unik smittskyddsmodell där vi i Sverige klarar oss från många sjukdomar och där förebyggande arbete och hälsokontroller ersätter användningen av antibiotika.
– Våra svenska ägg är en klass för sig. Till skillnad från många andra länder är våra ägg fria från Salmonella, vilket gör att du exempelvis kan äta löskokta ägg, något som bör undvikas i många andra länder, säger Axel Lagerfelt.
Ingen hälsorisk enligt Livsmedelsverket
Inom EU är bekämpningsmedlet Fipronil inte godkänt för att behandla djur och stallar inom livsmedelsproduktion. I Sverige är det inte tillåtet som bekämpningsmedel, utan enbart som medel mot löss, fästingar och kvalster för hund och katt.
Enligt Livsmedelsverkets beräkningar baserat på uppmätta halter och svenska matvanor ska det inte finnas någon hälsorisk för dem som eventuellt har ätit av de kontaminerade äggen.
7 Aug 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"