Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Färre jobb än förra året inom hotell och restaurang

 
Hotell- och restaurangarbetsgivarna förväntar sig en i stort sett stillastående arbetsmarknad under det kommande kvartalet och sysselsättningstrenden +1 procent är ett ras med hela 21 procentenheter jämfört med förra våren. Det är däremot en upp-hämtning jämfört med förra kvartalets negativa jobbprognos. De största jobbchanserna finns istället nom de tjänstebaserade finans-, fastighets- och konsultbranscherna och bland regionerna är det Stockholm och Uppsala som toppar före Norrland. Detta visar Manpower Arbetmarknadsbarometer.

Sysselsättnings­trenden (se fotnot) för hotell- och restaurangbranschen är alltså +1 procent, vilket är en uppgång med nio procentenheter jämfört med förra kvartalet men en nedgång med hela 21 procentenheter jämfört med för ett år sedan. Sysselsättningstrenden för Sverige som helhet är +7 procent.

- Både hotell- och restaurangbranschen och transportsektorn förväntar sig en i stort sett stillastående sysselsättning under våren och hotell- och restaurangarbetsgivarnas kraftigt reducerade prognos jämfört med för ett år sedan är ett negativt tecken från en konjunkturkänslig bransch. Samtidigt noterar vi glädjande nog att branschen trots detta gör samtliga regioner och undersökta branscher sällskap och rapporterar positiva jobbplaner, sägerLars Forseth, VD för ManpowerGroup Sverige.

Fortsatt störst efterfrågan i finans-, fastighets- och uppdragssektorn

Bland de undersökta branscherna lämnar nio av tio en positiv sysselsättningsprognos medan transportsektorn har lämnat en nollprognos. Hotell- och restaurangbranschen verkar få dras med fortsatt problem och trots en uppgång till en försiktigt positiv nivå rasar sysselsättningstrenden alltså med 21 procentenheter jämfört med förra året. Starkast efterfrågan rapporteras precis som de tre föregående undersökningarna från finans-, fastighets- och uppdragsverksamhetssektorn, som trots en minskning med sju procentenheter rapporterar optimistiska +18 procent. Energisektorn går fortsatt starkt och det ser äntligen ut som om gruvindustrin får ett efterlängtat uppsving, båda landar på sysselsättningstrenden +13 procent. Byggbranschen minskar något och rapporterar beskedliga +4 procent.

Arbetsgivarna tror på en nästan stillastående arbetsmarknad inom hotell och restaurang. Arbetsgivarna tror på en nästan stillastående arbetsmarknad inom hotell och restaurang.

 

Fotnot: Sysselsättningstrenden definieras som den andel arbetsgivare som tror att sysselsättningen ökar, minus den andel som tror att den minskar. Under det andra kvartalet 2016 förväntar sig 11 procent av de svenska arbetsgivarna att öka antalet anställda, två procent förväntar sig att minska arbetsstyrkan medan majoriteten (84 procent) förutser en oförändrad sysselsättning. Sysselsättningstrenden för Sverige blir då +9 procent men när siffrorna justerats utifrån säsongsvariationer blir sysselsättningstrenden +7 procent.

 

Manpower Arbetsmarknadsbarometer för det tredje kvartalet presenteras den 14 juni 2016.


ManpowerGroup™ Sverige har 12 000 medarbetare på ett 70-tal kontor och verksamheten under ManpowerGroup är uppdelad på tre varumärken: Experis, Manpower och Right Management.Inom ramen för ManpowerGroupSolutions erbjuder vi skräddarsydda kompetens- och funktionslösningar.Manpower.se är Sveriges största privata jobbsite med drygt 200.000 aktiva cv och tusentals lediga tjänster.

Taggar

Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer