Den 21 augusti är Groggens dag
17 Aug 2016
De Brittiska sjömännen i flottan med postering i Karibien hade sedan mitten på 1600-talet fått en daglig tilldelning av rom för att förstärka moralen ombord. Vernon upplevde dock att romen inte alltid var av godo utan ofta ledde till disciplinproblem och olyckor. Samtidigt ville han inte ta denna kära löneförmån ifrån sina sjömän. Han insåg dock att vad som på den tiden var en ganska stor tilldelning av rom, nästan en pint, var väl mycket att få redan på morgonen. Enligt hans order från den 21 augusti 1740 skulle rommen då serveras 2 gånger om dagen istället för en, dessutom skulle den blandas ut med 4 delar vatten. Detta var ett sätt att få sjömännen att få i sig mer vätska.
Vattnet ombord var ofta unket av att förvaras på träkaggar i varm temperatur under lång tid. Så att blanda sprit i vattnet var ingen dum idé. Men för att göra denna vattenblandning mer välsmakande fick de sjömän vilka var särskilt skickliga eller uppfört sig väl tillsätta socker och limejuice. Vernon var tidig med att inse citrusfruktens positiva inverkan mot den fruktade skörbjuggen som ofta drabbade sjömännen under längre resor på grund av bristen på c-vitamin.
Reaktionerna var inte direkt positiva bland manskapet då de var tvungna att blanda ut sin rom med vatten. Men som sjömän alltid gjort fann de snabbt en namn på denna nymodighet. Amiralen Vernon hade för vana att bära en slängkappa av ett tjock tyg gjort av silke och ull kallat ”Grogram”. Därför kallades Vernon av sitt manskap oftast för ”ye ol’ Grog” (the old Grog). Detta kom snabbt att användas som namn för romblandningen vilket blev just grog. Det är därför vi sedan århundraden kallat sprit utblandat med något svagt, tex soda, tonic eller liknande för en grogg. I engelsktalande länder är betydelsen av en ”grog” dock fortfarande en blandning innehållande sprit, oftast rom, lime och socker.
Så här gör du din egen Navy Grogg:
5 cl Navy Rom (Gunroom Navy Rum)
2 cl Lime Juice
2 tsk rörsocker
Rör samtliga ingredienser tillsammans så att sockret löser sig. För att göra en mer modern och godare variant än den Vernon serverade på 1700-talet, fyll istället ditt glas med is och häll över din färdiga blandning av rom, lime och socker, avsluta sedan med att röra om i glaset.
Källa: Renbjer & Magnusson
17 Aug 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"