De fem finalisterna i Årets Konditor 2016 är utsedda
17 Jun 2016
I semifinalen gjorde begåvade och kreativa konditorer från hela Sverige upp om de eftertraktade finalplatserna. Temat för årets final är musik. Ett tema som är fritt att tolka i de fyra delmomenten: en våningstårta i minst tre våningar med arbetad dekor, eclairer, två sorters praliner och ett hemligt bakverk.
Svenska konditorer är både hantverksskickliga och kreativa. Det visar de varje dag genom smakrika och innovativa bakverk. Men tyvärr är de för få, särskilt i storstäderna. Tävlingen Årets Konditor arrangeras därför både för att visa upp hantverkets kreativa utveckling och för att lyfta fram alla arbetstillfällen som branschen kan erbjuda. Arrangör är Sveriges bagare & konditorer. Tävlingen anordnades för första gången 1988 och är nu en av de mest prestigefyllda inom mathantverk. Arla har varit huvudsponsor sedan starten.
– Det är oerhört glädjande att se den höga nivå Sveriges många skickliga konditorer håller. Det verkar inte finnas någon gräns för vad de klarar av – eller hur kreativa de kan bli. Med årets tema, musik, hoppas vi belysa detta lite extra genom finalisternas kreativa och skickliga tolkningar av temat. Vår önskan och förhoppning är att vi med tävlingen Årets Konditor kan uppmuntra utvecklingen inom konditoribranschen ytterligare, säger Martin Lundell, vd på branschorganisationen Sveriges bagare & konditorer som arrangerar tävlingen Årets Konditor.
Om Årets Konditor
Årets Konditor 2016 arrangeras av Sveriges bagare & konditorer och finalen sker under Bak- & Chokladfestivalen på Stockholmsmässan den 6–7 oktober. Tävlingen är uppdelad på två dagar – fyra timmar första dagen och sex timmar andra dagen. Finalen sker framför en stor publik som kan följa med under de två fullspäckade finaldagarna – och de fyra olika delmomenten: våningstårta, eclairer, två olika praliner och ett hemligt bakverk. Finalisternas tävlingsbidrag bedöms av en metodjury och en smakjury.
Vinnaren får stolt titulera sig Årets Konditor och Svensk Mästare i konditori. Dessutom får vinnaren ett stipendium på 40 000 kr. Under ett års tid får vinnaren representera branschen och bära titeln Årets Konditor.
Här är finalisterna i Årets konditor 2016
Frida Leijon, 30 år, från Uppsala. Frida är konditor på Güntherska Hovkonditori & Schweizeri i Uppsala. Frida kom på andraplats i årets konditor 2015 och har tidigare med Konditorlandslaget vunnit ett brons i EM för konditorer och en sjundeplats i VM för konditorer.Weilu Wang, 28 år, från Hongkong. Weilu är konditor på Prince Philosopher i Stockholm. Weilu deltog i Årets Konditor 2015 och kom på delad fjärde plats.Kajsa Nilsson, 37 år, från Bromölla. Kajsa arbetar som lärare på Yrkeshögskolan i Kristianstad. Att en lärare kvalificerar sig till finalen av Årets Konditor är ovanligt, det har bara hänt en gång tidigare.Ellinor Andersson, 42 år, från Visby. Ellinor arbetar som konditor på Smakrike Krog & Logi i Ljugarn. Ellinor var finalist i Årets Konditor 2010 och deltog i Kanal 5:s Dessertmästarna 2014.Rhian Shellshear, 31 år, från Brisbane. Rhian arbetar som konditor på Bhoga Restaurang i Göteborg. Rhian är en av konditorerna i Svenska Konditorlandslaget.Text: Sveriges bagare & konditorer
För mer information besök www.chokladfestivalen.se, www.aretskonditor.se eller kontakta:
Martin Lundell, vd Sveriges bagare & konditorer
[email protected], 070-364 67 94
Daniel Fritzdorf, projektchef Bak- & Chokladfestivalen
[email protected], 08-749 41 96
Victor Ackerheim, Operativ projektledare Bak & Chokladfestivalen
[email protected], 08-749 44 23
Catarina Oscarsson, pressansvarig Stockholmsmässan
[email protected], 08-749 43 66
Möten i världsklass
Inspiration och kunskap, affärsmöjligheter och nya vänner. Stockholmsmässan är Nordens största mötesplats med ett 70-tal branschledande mässor och hundratals nationella och internationella kongresser, konferenser och evenemang varje år.
Vi ser fram emot att träffa dig!
17 Jun 2016
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"