Clarion Hotel satsar på takodlingar
31 Aug 2018
Takodlingar är en starkt växande trend och fler vill kunna äta närodlad mat. Stadsodlingar bidrar även till en bättre luft och stadsmiljö. Clarion Hotel gör nu en storsatsning och kommer anlägga takodlingar på fler hotell i framtiden.
- Vi blir mer medvetna om vad vi stoppar i oss och hur maten har transporterats. För oss känns det naturligt att ständigt utmana oss själva eftersom vi önskar ligga i framkant när det kommer till hållbarhet och miljö. Med en takodling kan våra restauranggäster göra klimatsmarta val på menyn och avnjuta närodlade grödor. Takodlingen gör det även möjligt för oss att ta bättre hand om vårt matavfall, säger Martin Wiholm, Food & Beverage Manager på Clarion Hotel Post.
På Clarion Hotel Posts tak har 16.000 liter jord förvandlat en betongyta till en grönskande oas.Odlingen anlades under 2017 och har fått stor uppmärksamhet. Takodlingen går under namnet Urban Garden.
Stadsbönderna Jonas Lindh och William Bailey från Kajodlingen ser till att hotellets restauranger, Norda och vRÅ har tillgång till närodlade primörer. I odlingsbäddarna trängs rotfrukter och baljväxter med mer exotiska inslag som chili och ingefära. Här görs även försök med den svårodlade wasabin. Odlingen går helt i linje med hotellets satsning på mer Plant Based Food och miljömässigt stödjer den Clarions ambition med färre transporter. Odlingen göds av matavfall, som enligt Bokashi-metoden tar vara på allt organiskt avfall.
Nytt koncept
Nytt koncept
Onsdagen den 29 augusti lanserades ett nytt menykoncept på restaurang Norda, menyn kallas för Harvest Dinner och är framtagen tillsammans med Marcus Samuelsson. Harvest Dinner baseras på skördade råvaror i säsong från Posts egen takodling, Kajodlingen och andra lokala producenter så som Lilla Labäck. Så kallade “ugly greens” används också i en så stor utsträckning som möjligt. Harvest Dinner kan bokas under september månad och syftet är att synliggöra takodlingen och de råvaror hotellet nu kan skörda, vilket skapar en 360 graders upplevelse.
Näst på tur är Clarion Hotel The Hub som öppnar i Oslo den 1 mars. Clarion Hotel The Hub kommer bli Norges största hotell med 810 rum och Oslos första takodling. Restaurang Norda på Clarion Hotel The Hub vill ta vara på Oslos lokala råvaror och därigenom visa respekt för Oslos kultur och invånare. Hotellets takodling ligger på fjortonde våningen och Oslobor har ombetts att lämna in sticklingar och fröer som ska få växa på hotellets tak. Den hundra kvadratmeter stora odlingen sköts av Oslos egen bybonde Andreas Capjon.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Clarion Hotel
Näst på tur är Clarion Hotel The Hub som öppnar i Oslo den 1 mars. Clarion Hotel The Hub kommer bli Norges största hotell med 810 rum och Oslos första takodling. Restaurang Norda på Clarion Hotel The Hub vill ta vara på Oslos lokala råvaror och därigenom visa respekt för Oslos kultur och invånare. Hotellets takodling ligger på fjortonde våningen och Oslobor har ombetts att lämna in sticklingar och fröer som ska få växa på hotellets tak. Den hundra kvadratmeter stora odlingen sköts av Oslos egen bybonde Andreas Capjon.
Av: Annika Rådlund Källa och foto: Clarion Hotel
31 Aug 2018
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"