Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Brons till Sverige i Bocuse d´Or Europe i Budapest!

 
  • FOTO: Gastronomi Sverige

    FOTO: Gastronomi Sverige

  • Alexander Sjögren med sin coach Jonas Lundgren

    Alexander Sjögren med sin coach Jonas Lundgren

Föregående
Nästa
 
Idag onsdag den 11 maj tävlade vår svenska representant Alexander Sjögren i Bocuse d´Or Europe i Budapest. Efter fem timmar och 35 minuter av matlagning på högsta nivå tog Sverige och Alexander Sjögren en bronsmedalj. Guldet gick till värdlandet Ungern och silvret till Norge. Hampus Risberg, som jobbat bredvid Alexander hela vägen utsågs till tävlingens bästa commis.

Alexander Sjögren och hans team har tränat på tävlingsrätterna i över ett halvår. De båda tävlingsrätterna tillagades för 14 personer och presenterades för två olika jurygrupper; en för fiskrätten och en för kötträtten. Huvudråvaran för fisk var odlad stör och köttråvaran var höft och sadel av kronhjortskalv med ursprungsland Ungern. Totalt i Budapest tävlade 20 kockar och konkurrensen var mycket hård.

- Mitt mål med dagens tävling var att laga Europas godaste mat. Min insats räckte till en fantastisk bronsmedalj och min högra hand, Hampus Risberg, fick utmärkelsen bästa commis. Nu är vi vidare till VM i Lyon. Nu är det bara att satsa om och tillsammans med mitt team och Gastronomi Sverige göra allt vi kan för att ta hem ytterligare en medalj till Sverige i vinter, säger Alexander Sjögren.

Alexanders tävlingsrätt för fisk bestod av huvudråvaran ungersk stör som han tillagade med inbakad havskräfta och krispiga alger. Till det serverades smörstekt toast med kaviar och vit sparris samt en picklad grönsakssallad med körvel. Dessutom innehöll fiskrätten en blomkålspuré med rostade och lättrökta fiskben. Såsen var en musselvinägrett. Kötträttens huvudråvara på kronhjortskalv tillagade Alexander som en köttfärslimpa. Till det serverades en blodpudding med tranbär, broccoli med vilda blommor och tryffel samt smörslungade murklor. Såsen var en grillad skysås smaksatt med eldat smör.

- Alexander Sjögren har lagat mat i världsklass här i Budapest. Vi är alla glada och extremt stolta över bronsmedaljen han tar med sig hem, säger Henrik Norström, President för Svenska Bocuse d´Or Akademien.

Alexanders Sjögrens team på plats i tävlingsköket bestod av Jonas Lundgren, coach och Hampus Risberg, commis. Sveriges satsning i världens mest prestigefyllda tävling för kockar, Bocuse d’Or, blir större för varje år. Visionen med deltagandet är att föra ut svensk gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Satsningen har gett en rad framgångar med pallplaceringar för bland andra Tommy Myllymäki, Henrik Norström och Mathias Dahlgren. Samtidigt ökar konkurrensen för varje år vilket sätter allt högre press på vår svenska representant.

För att vinna Bocuse d’Or ska man inte bara laga den godaste maten på exakt tid utan det gäller att få så många poäng som möjligt i samtliga delmoment, däribland presentation och organisation. I stod glaskonstnärerna och bröderna Matti och Simon Klenell för designen av presentation och uppläggningsfat.



Gastronomi Sverige AB är ett företag som ägs av medlemmar i Svenska Bocuse d’Or Akademien Melker Andersson, Markus Aujalay, Jonas Dahlbom, Mathias Dahlgren, Fredrik Eriksson, Sven-Åke Larsson, Christer Lingström, Henrik Norström, Paul Svensson samt Kurt Weid. GSAB säkerställer att Sverige deltar i internationella tävlingar på ett konkurrens kraftigt sätt. Målet att föra ut svensk Gastronomi i världen så att världen kommer till Sverige. Visionen är att på bred front sprida kunskap om svensk gastronomi inom och utom Sverige.


Taggar

Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer