Årets Lakritsmeny
15 Mar 2017
Grillad entrecote med körvelpersillade (4p)
800g Entrecôte
5g Lakrits- och chilirub (t ex Lakritskocken)
5g Lakritssalt (t ex Saltwerk)
40g Körvel
5g Vitlök
20g Schalottenlök
Tillagning: Finhacka körvel, schalottenlök samt vitlök och blanda. Dela entrecôten i 4st bitar á 200g. Gnid in salt och det rökta lakritspulvret på köttet och grilla sedan till önskad stekgrad. Låt köttet vila 10 min.
Servering: Lägg köttet på tallrik och toppa med körvelpersilladen.
Rekommenderat vin: Cantina Zaccagnini Montepulciano d'Abruzzo
Hasselbackspotatis med saltlakritssmör (4p)
12st Små potatisar med skal
3msk Vitvinsvinäger
1L Vatten
2L Frityrolja
120g Smör
10g Saltlakritspulver
1g Svart lakritspulver
Tillagning: Skiva potatisen så tunt som möjligt men lämna kvar en del av botten så potatisen håller ihop. Koka upp vattnet med vinägern och ta åt sidan. Lägg i potatisen och låt dra i 1h. Vispa smöret med saltlakritspulver och bred ut på smörpapper. Stoppa i frysen för att stelna. Värm oljan till 170 grader. Ta upp potatisen och torka i hushållspapper. Fritera de sedan till gyllenbruna.
Servering: Lägg 3 potatisar per tallrik och bryt en bit av det frysta smöret och lägg ovanpå. Pudra sedan tallriken med det svarta pulvret.
Lakritsemulsion (8p)
350g Smör
1 Schalottenlök
2 Skinnade tomater
15g Tomatpuré
2g Lakritspulver
10g Lakritspasta
2 Äggulor
2,5msk Sherryvinäger
1krm Salt
Tillagning: Smält smöret och separera smöroljan från mjölken. Grovhacka schalottenlök och skinnad tomat. Toppa med lakritspulvret och rosta i ugn på 200 grader i 10 min. Ta ut och mixa med lakritspastan och tomatpurén till slät smet. Värm smöroljan till ca 45-50 grader. Koka upp vinägern och tillsätt tomat- och lakritssmeten. Ta åt sidan och tillsätt äggulorna, värm till ca 65-70 grader under vispning. Tillsätt smöroljan droppvis under konstant vispning. Vartefter kan du hälla mer smör. Smaka av med salt.
Servering: Lägg antingen i kopp vid sidan eller en rejäl klick på tallriken.
Lakritsjord (4p)
200g Mandelmjöl
100g Vetemjöl
50g Socker
30g Smör
20g Lakritspasta
Tillagning: Smält smöret. Låt lakritspastan lösa upp sig i smöret. Mixa de torra ingredienserna och tillsätt sedan smörblandningen under mixning. Baka i ugn på 160 grader i ca 10 min.
Servering: Strö på tallriken som bas för övriga delar av desserten.
Smaklig måltid!
Receptet på Lakritsdesserten hittar du här.
Om Lakritsfestivalen
Lakritsfestivalen i Stockholm och Helsingfors är årliga lakritsfester med syfte att förmedla glädje, gemenskap och kunskap om lakrits.
I Stockholm har festivalen arrangerats sedan 2009 och 2016 kom över 11 000 besökare till Annexet vid Ericsson Globe. Finlands tredje Lakritsi- &Salmiakkifestivaalit arrangerades i oktober 2016 på Wanha Satama, Skatudden i Helsingfors och lockade över 6 300 besökare.
2017 äger festivalerna rum 1-2 april i Stockholm och 11-12 november i Helsingfors. Arrangör sedan starten är lakritsexperten Tuija Räsänen som även äger butiken och webbutiken Choklad & Lakrits Sverige.
www.lakritsfestivalen.se och www.lakritsifestivaalit.com
Om Lakritsfestivalen
Lakritsfestivalen i Stockholm och Helsingfors är årliga lakritsfester med syfte att förmedla glädje, gemenskap och kunskap om lakrits.
I Stockholm har festivalen arrangerats sedan 2009 och 2016 kom över 11 000 besökare till Annexet vid Ericsson Globe. Finlands tredje Lakritsi- &Salmiakkifestivaalit arrangerades i oktober 2016 på Wanha Satama, Skatudden i Helsingfors och lockade över 6 300 besökare.
2017 äger festivalerna rum 1-2 april i Stockholm och 11-12 november i Helsingfors. Arrangör sedan starten är lakritsexperten Tuija Räsänen som även äger butiken och webbutiken Choklad & Lakrits Sverige.
www.lakritsfestivalen.se och www.lakritsifestivaalit.com
Av: Annika Rådlund
15 Mar 2017
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"