Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Årets Kock 2014 - Filip Fastén

 
Filip Fastén, 24 år, är Årets Kock 2014. Som svensk mästare i professionell matlagning har han ett hektiskt år framför sig. Men han har inga planer på att sluta på tvåstjärniga krogen Restaurant Frantzén i Stockholm. I stället vill han vara med och kämpa för en tredje stjärna.

Redan 2011 tog sig Filip Fastén till final i Årets Kock. Trots att det inte blev någon medalj det året så ledde tävlingen till ett jobb för tv4 i tv-programmet Mitt Kök.

-          Jag var bara 21 år då och på de här tre åren har det hänt otroligt mycket. Jag har ändrat min matstil, blivit bekvämare och mer självsäker i min matlagning och samlat på mig en mängd kunskap och erfarenhet, säger Filip Fastén.

Under årets final gick allt som på räls. Filip gick ut sist i startfältet och kände sig lugn och säker.

-          Jag hann till och med tänka att ”vad kul det är att laga mat”. Men i den första semifinalen var det mycket som gick fel. Det första jag gjorde var att sätta kniven genom fingret och sedan när jag skulle använda mandolinen skar jag tummen, säger Filip Fastén.

Han har äntligen fått pusta ut efter vinsten, som inte riktigt sjönk in i medvetandet förrän efter ett par dagar.

-          Det var så mycket med prisutdelning, festligheter och möte med föreningen Årets Kock att jag knappt hann fatta vad som hade hänt. Men den här vinsten betyder jättemycket. Det känns som att alla vägar ligger öppna.

Just nu arbetar Filip Fastén på tvåstjärniga krogen Restaurant Frantzén i Stockholm sedan hösten 2012.

-          Jag vill jobba kvar där, även om drömmen är att någon gång öppna min egen restaurang. Det känns bra att kunna bygga upp mitt eget varumärke och samtidigt jobba där jag kan fortsätta att utvecklas. Jag tror att vi kan göra något bra tillsammans och vill gärna vara med och kämpa för en tredje stjärna i Guide Michelin.

Arbetet i restaurangens provkök Studio Frantzén passar Filip perfekt. Han gillar estetiken i maten, har en god smakpalett och vågar experimentera.

-          Mina styrkor i köket är nog min spontanitet, att kunna sätta ihop en rätt snabbt och min känsla för smaker. Jag inspireras mycket av säsongens råvaror och gillar hur det går att uttrycka sig genom maten så det blir en upplevelse för alla sinnen.

Intresset för mat kommer hemifrån, där Filip som liten var med mormor och morfar i deras grönsaksland med sådd och skörd.

-          Det bästa var att nalla de första späda morötterna och dra dem rena i det daggvåta gräset. Sedan var jag alltid med mormor och mamma i köket.

Filip Fastén är född och uppvuxen i Ljusdal i Hälsingland. Efter restaurangprogrammet på gymnasiet arbetade han på Restaurang Gods Kitchen i Ljusdal och fick sedan chansen att jobba för Melker Andersson i Stockholm.

-          Jag flyttade till Stockholm och hamnade i hetluften direkt. Jag jobbade knappt ett år på Grill och fyra år på Le Rouge. Där fick jag med mig grunderna till det franska skolade köket och sporrades till att söka till Årets Kock första gången, säger Filip Fastén.

Nu har han en nordisk matstil med lite inspiration från Japan.

-          Jag gillar japanernas hantering av mat och respekt för råvaran. De ligger långt fram.

På frågan vad han helst lagar och äter själv blir svaret:

-          Korvstroganoff eller Fläsk med löksås.

Filip är glad att han väntade tre år med att delta i Årets Kock igen och att satsningen ledde till seger.

-          Jag tror att vinsten berodde mycket på att jag visade upp en annan typ av mat. Till ankan serverade jag en krispig lök. Sedan hade jag smaker som gran och grönt te till fisken. Det kan låta tillkrånglat men det är rena smaker och enkel, god mat, avslutar Filip Fastén.

Text: Jenny Marcuson Foto: Magnus Skoglöf och Niklas Nyman

Filip Fastén, Årets kock 2014 Filip Fastén, Årets kock 2014  Foto: Magnus Skoglöf

Fakta om tävlingen

Huvudråvaran i den första tävlingsuppgiften var svensk anka, som presenterades helstekt med apelsinsås samt med tre tillbehör av potatis, spetskål och gul lök. Ankan trancherades inför juryn. I den andra tävlingsuppgiften var huvudråvaran skrei med 14 färska, handplockade, norska pilgrimsmusslor.

Filip Fastén vann med motiveringen:
”Med stil, känsla och med en mästares förfinade handlag lyfter Filip Fastén fram råvarornas 
naturliga smaker och egenskaper. Genom ett utomordentligt kockhantverk har han skapat ett stycke modern svensk gastronomi.”

Silvermedaljen gick till Martin Brag, Stockholm och bronset till Jesper Bogren, Göteborg.
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer