Ny tävling för nordiska ekokockar
29 Okt 2015
Det har skett en stor utveckling inom den ekologiska gastronomin de senaste två åren. Tajmingen är helt rätt att starta en ekokockstävling på nordisk nivå enligt Ulrika Brydling från föreningen Ekokockar, som anordnar tävlingen på uppdrag av KRAV.
– Det är nu det händer! Nu börjar även de skickligaste kockarna i Sverige gå ut med att de jobbar med KRAV-märkt. Vi vill se till att det blir fler ekologiska restauranger i hela Norden genom att stärka varandra, samarbeta och lyfta frågan, säger Ulrika Brydling.
Premiären för Nordic Organic Chef of the Year sker under Nordens största ekomässa, Nordic Organic Food Fair, som ordnas på Malmömässan den 1–2 november.
Årets tävling blir ett avstamp med tävlande från två av de nordiska länderna: Fabian Olli Johansson från Lilla Bjers Gårdskrog som vann den svenska tävlingen Årets Ekokock i september och Sebastian Skauen Johnsen från Urban Food i Norge. Det är KRAVs systerorganisation Debio som har utsett Norges representant.
– Nästa år vill vi gärna se tävlande från alla fem länderna. Det här blir ett premiärår, då vi visar upp tävlingen, säger Ulrika Brydling.
Matleverantören Menigo sponsrar tävlingen och bidrar med de huvudråvaror som kockarna har att utgå från: tio rotselleri och en REKO-kyckling var. Fabian Olli Johansson tycker det är kul att en vegetarisk råvara får ta mest plats.
– Jag har försökt kombinera en schyst rätt med rotselleri i centrum. Det är kul att vi har fått instruktioner om att använda hela rotsellerin – det känns naturligt att ta tillvara på allt från rot till blast, säger han.
Vinnaren får en avsmakningsmeny på Restaurang Volt i Stockholm, den första Michelinkrogen som nyligen har KRAV-certifierats. I priset ingår även två nätter på valfritt Choice-hotell i Stockholm.
Tävlingen pågår mellan 11:00 – 13:30 den 2 november, men under båda mässdagarna händer mycket spännande på det stora tävlingsområdet i ena hörnet av mässhallen. Ekokockarna Erik Måneld och Ulrika Brydling lagar hållbar mingelmat, KRAV finns på plats och Erik Hjärtfors från Lövsjö Loghouse berättar om den rustika timmerinredningen på tävlingsområdet.
Fabian Olli Johansson under tävlingen Årets Ekokock 2015.
KRAV:
Miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.
29 Okt 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Här har logibokningarna ökat 31 procent under påskloven
"Det är fantastiskt att se"
-
Påskdukning med Årets Pelargon
Henna Wendelbos bästa tips
-
Tre enkla påskdrinkar
Must Flip It, Must Try och The Must Old Fashioned
-
Årets påsknyheter från Lakrids by Bülow
Efter önskemål är även dessa två favoriter tillbaka:
-
Hamburgerkedjan Max lanserar Big Classic
"Med lanseringen av Big Classic hämtar vi inspiration från vår historia och den burgare som vi lanserade i början på 70-talet"
-
Reitan Convenience samarbetar med Svenska Downföreningen
"De initiativ som vi genomför tillsammans är en viktig del av vår ambition för att skapa en inkluderande miljö"
-
Sara Kulturhus vann Träpriset 2024
"Våra diskussioner i juryn har kretsat kring att Sara Kulturhus har satt en ny standard och kommit att bli en symbol för en hel stads gröna omställning"