Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ny tävling för nordiska ekokockar

 
På måndag den 2 november koras Nordens bästa ekokock. Då är det premiär för tävlingen Nordic Organic Chef of the Year och två kockar från Sverige och Norge gör upp om titeln.

Det har skett en stor utveckling inom den ekologiska gastronomin de senaste två åren. Tajmingen är helt rätt att starta en ekokockstävling på nordisk nivå enligt Ulrika Brydling från föreningen Ekokockar, som anordnar tävlingen på uppdrag av KRAV.

– Det är nu det händer! Nu börjar även de skickligaste kockarna i Sverige gå ut med att de jobbar med KRAV-märkt. Vi vill se till att det blir fler ekologiska restauranger i hela Norden genom att stärka varandra, samarbeta och lyfta frågan, säger Ulrika Brydling.

Premiären för Nordic Organic Chef of the Year sker under Nordens största ekomässa, Nordic Organic Food Fair, som ordnas på Malmömässan den 1–2 november.

Årets tävling blir ett avstamp med tävlande från två av de nordiska länderna: Fabian Olli Johansson från Lilla Bjers Gårdskrog som vann den svenska tävlingen Årets Ekokock i september och Sebastian Skauen Johnsen från Urban Food i Norge. Det är KRAVs systerorganisation Debio som har utsett Norges representant.

– Nästa år vill vi gärna se tävlande från alla fem länderna. Det här blir ett premiärår, då vi visar upp tävlingen, säger Ulrika Brydling.

Matleverantören Menigo sponsrar tävlingen och bidrar med de huvudråvaror som kockarna har att utgå från: tio rotselleri och en REKO-kyckling var. Fabian Olli Johansson tycker det är kul att en vegetarisk råvara får ta mest plats.

– Jag har försökt kombinera en schyst rätt med rotselleri i centrum. Det är kul att vi har fått instruktioner om att använda hela rotsellerin – det känns naturligt att ta tillvara på allt från rot till blast, säger han.

Vinnaren får en avsmakningsmeny på Restaurang Volt i Stockholm, den första Michelinkrogen som nyligen har KRAV-certifierats. I priset ingår även två nätter på valfritt Choice-hotell i Stockholm.

Tävlingen pågår mellan 11:00 – 13:30 den 2 november, men under båda mässdagarna händer mycket spännande på det stora tävlingsområdet i ena hörnet av mässhallen. Ekokockarna Erik Måneld och Ulrika Brydling lagar hållbar mingelmat, KRAV finns på plats och Erik Hjärtfors från Lövsjö Loghouse berättar om den rustika timmerinredningen på tävlingsområdet.





Fabian Olli Johansson under tävlingen Årets Ekokock 2015.


 KRAV:
 Miljömärkning för mat, uppbyggd på ekologisk grund med särskilt höga krav på djuromsorg, hälsa, socialt ansvar och klimatpåverkan.

 

Taggar

Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer