Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Ökande brist på köksmästare - nu startar en ny yrkeshögskoleutbildning

 
I höst startar en ny yrkeshögskoleutbildning för köksmästare med anledning av bristen men också på grund av alla nya krav som ställs på rollen vad gäller hållbarhetsperspektiv, den offentliga måltiden, ledarskapfrågor med mera. Utbildningen är kostnadsfri och går att genomföra parallellt med att man arbetar kvar på sin arbetsplats och får en vidareutbildning. 

Den skriande bristen på köksmästare gör det svårt att rekrytera medarbetare med rätt utbildning som arbetsledare i köken. Samtidigt ställs allt högre krav på köksmästarens kunskaper om allt från hållbarhet, klimatfrågor, miljöhänsyn, hygien, specialdieter, ekologiska råvaror, näringsriktighet och råvaruhantering med mera.

Idag är det vanligt med internrekryteringar. Den bästa kocken får axla rollen som köksmästare men det ansvaret passar långt ifrån alla och riskerar att resultera i att man mister sin bästa kock och får en outbildad köksmästare. Nu kan arbetsgivare skicka en anställd på en tvåårig yrkeshögskoleutbildning som går på halvfart och som dessutom är kostnadsfri.

– Vi har länge följt utvecklingen i branschen och Myndigheten för yrkeshögskolan har gjort samma bedömning som vi. Det finns en stor och växande efterfrågan på en yrkeshögskoleutbildning för köksmästare, säger Lasse Sahlin som är Rektor på Campus Nyköping.

Campus Nyköping har gjort en grundlig behovsanalys för att utforma utbildningen så att den passar både arbetsgivare och arbetstagare. Utbildningen har utformats i samarbete med arbetslivet och specialister inom de olika kunskapsområdena.

Marianne Backrud-Hagberg ordförande i Kost och Näring är en av många som har bidragit med värdefulla insikter om branschens behov. 

–       Vi står inför utmaningen att skapa en hållbar framtid för oss alla och i den spelar maten och de offentliga måltiderna en stor roll. Just nu händer det oerhört mycket kring våra måltider ur den aspekten, säger Marianne Backrud-Hagberg. Det är stora frågor vi har att förhålla oss till; att hushålla med jordens resurser, hitta nya källor till protein när vi måste minska på köttkonsumtionen, att hushålla med våra resurser, minska på matsvinnet och erbjuda näringsrik kost till våra barn, äldre och sjuka. I Köksmästarutbildningen får man en gedigen kunskap inom dessa viktiga områden. 

Källa: Campus Nyköping

http://campusnykoping.se/yrkeshogskolan/koksmastare/

Myndigheten för yrkeshögskolan
www.myh.se

Kost och näring
http://www.kostochnaring.se/

 Om utbildningen ”Köksmästare”

Utbildningen leder till en yrkeshögskoleexamen som omfattar 200 YH-poäng. Den genomförs på halvtid vilket gör att den studerande kan stanna kvar på sin arbetsplats under studietiden. En dag i veckan krävs närvaro i skolans lokaler och till detta kommer även en praktikperiod, så kallad LIA. Praktiken kan genomföras på befintlig arbetsplats. Utbildningen kan läsas i Nyköping, Visby eller Ronneby.

Utbildningen är kostnadsfri.
Start: den 12 oktober.
Sista ansökningsdag: 13 september.

 

Om MYH

Myndigheten för yrkeshögskolan (MYH) är en statlig myndighet med uppdraget att identifiera utbildningsbehov i arbetslivet och se till att rätt utbildningar erbjuds för att höja kompetensen. Myndigheten för yrkeshögskolan har till uppgift att utöva tillsyn över yrkeshögskoleutbildningar. Tillsyn innebär kontroll av att utbildningen genomförs i enlighet med gällande bestämmelser, lagen om yrkeshögskolan, förordningen om yrkeshögskolan och den fastställda utbildningsplanen. Villkoren för utbildningsanordnarens rekvisition av statsbidrag framgår av myndighetens beslut om yrkeshögskoleutbildning.

 

 

 

 

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer