Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Sveriges bästa bartender är korad

 
 

Efter två hektiska dagar med hård konkurrens i Köpenhamn, är Sveriges bästa bartender korad i Diageo World Class Bartender of the Year. Årets vinnare är Karl-Martin Edin från Open/Closed i Umeå. Karl-Martin har dessutom säkrat en plats i den globala finalen som går av stapeln i Sydafrika i september.

Samtidigt som den svenska vinnaren presenterades, korades också den bästa danska bartendern som är Ted Dako från Bar25 i Köpenhamn och den bästa norska, Jørgen Dons Raus från Raus i Trondheim. Jørgen vann också sista tävlingen och kan även titulera sig som Skandinaviens bästa bartender. Totalt var det 17 bartenders från Danmark, Norge och Sverige som deltog i den skandinaviska finalen.

"Denna seger var extra viktig för mig eftersom jag kom tvåa förra året. Naturligtvis var jag sugen på revansch och få chansen visa för alla att jag kunde bli Sveriges bästa bartender, jag har dock en del att öva på inför den globala finalen i Sydafrika”, säger Karl-Martin Edin från Open/Closed i Umeå.

Finalen pågick under två intensiva dagar, den första dagen ägde tävlingarna rum på Balthazar Champagne Bar och den andra dagen var de på Hotel d'Angleterre. Här gällde det att släppa loss kreativiteten i kampen om att fånga domarnas uppmärksamhet, genom att beröra deras sinnen, både visuellt och i fråga om smak och samtidigt visa upp ett gediget hantverk.

Alla deltagande bartenders har förberett sig och arbetat hårt i flera månader för att få möjligheten att delta i världens största tävling för bartenders. De tävlande bedömdes av en erfaren panel av experter från branschen, tidigare vinnare och deltagare. Kreativitet, underhållningsgrad och inte minst stadiga händer var parametrar som domarna utgick ifrån.

"Karl-Martin är en otroligt skicklig bartender som har den där lilla extra finessen som krävs för att utmärka sig internationellt. Han är mycket väl förberedd och har ett gott öga för detaljer", säger Marian Beke, domare, Diageo World Class Bartender of the Year.

Den globala finalen i Sydafrika

Årets globala final i Diageo World Class Bartender of the Year går av stapeln i Sydafrika i september. Genom att vinna titeln som bästa svenska bartender har Karl-Martin fått en plats i finalen. Räkna med en vecka av intensiva tävlingar och fantastiska upplevelser innan det står klart vem som vinner den prestigefyllda titeln Diageo World Class Global Bartender of the Year

Årets bartender är Karl-Martin Edin från Open/Closed i Umeå. Årets bartender är Karl-Martin Edin från Open/Closed i Umeå.

Avgörande cocktails

Belgian Blue och Guatemalan Shoemaker säkrade vinsten för Karl-Martin i finalen. De tävlande fick en så kallad ”Mystery Box" med olika ingredienser, och därav var de tvungna att improvisera för att skapa utsökta cocktails.

Belgian Blue
6 cl Johnnie Walker Blue Label
1 cl Oloroso (sherry)
1 gr Muscovadosocker

En hint av inlaggd chili

 

Guatemalan Shoemaker

7 cl Ron Zacapa 23

3 Jordgubbar

¼ Päron

1 cl Oloroso (sherry)

3 gr Muscovadosocker

2 cl Limejuice

Den skandinaviska vinnaren återfinns bland de tre nationella vinnarna. Han korades under en så kallad "Speed ​​& Sensory Challenge" där bartendrarna på utsatt tid skulle skapa mellan tre och sex cocktails. Dessa skulle vara egna versioner av välkända drinkar, exempelvis Cosmopolitan och Moscow Mule. Vinnaren var Jørgen Dons Raus från Raus i Trondheim.

Finalister från Sverige:

  • Robin Abrahamsson (Rex Bar & Grill, Umeå)

  • Thomas Jordan (Cuckoo's Nest, Göteborg)

  • Tom Surma (Restaurang Familjen, Göteborg)

  • Joakim Olsson (Avalon Hotel, Göteborg)

  • Karl-Martin Edin (Open/Closed, Umeå)


Finalister från Danmark:

  • Ted Dako (Bar25, Köpenhamn)

  • Magnus Hamann (Clemens Gastro & Bar, Århus)

  • René Hedeland Larsen (Ruby Cocktail Bar, Köpenhamn)

  • Bastian Leander Andersen (St Paul Apothek, Århus)

  • Nikolaj Brøndsted (Good Spirit, tidigare bartenderchef för MASH restauranger)

  • René Jensen (The Union Bar, Köpenhamn)


 

Finalister från Norge:

  • Jonas Junge (Bakgården Bar, Kristiansand)

  • Christoffer Johansson (Himkok, Oslo)

  • Torbjørn Efteling Land (Bare på 13, Bergen)

  • Sondre Torgersen Kasin (Morgenstierne, Oslo)

  • Jørgen Dons Raus (Raus, Trondheim)

  • Timothy Alun Mulbeyer (Nedre Foss Gård, Oslo)


 

Domarna:

Marian Beke, barchef på Nightjar i London

Slovakien Marian Beke har under de senaste 11 åren varit baserad i London. Förutom att vara barchef på Nightjar i London, reser han världen över som konsult och förmedlar sin omfattande kunskap om den internationella cocktailscenen.

Erik Lorincz, World Class Global vinnare 2009

2009 års vinnare Erik Lorincz är ursprungligen från Slovakien, men bor nu i London där han arbetar på Savoy Hotel. Lorincz är världsberömd för att införliva botaniska element i sina drinkar, men framförallt har han blivit synonym med klass och sin gentlemannastil bakom baren.

Justin Smyth, Ketel One Global Brand Ambassador och World Class Global Ambassador

Justin Smyth kommer från Sydafrika, men har hela världen som sin arbetsplats till följd av sin roll som World Class Global Ambassador. Bredvid detta är Justin även global ambassadör för Ketel One. Smyth har nästan 20 års erfarenhet och har vunnit flera utmärkelser, bland dem finns Evening Standard Best Bar 2000 och Class Bar Best Cocktail Menu 2003.

Speciella gäster/domare:

  • Hasse Bank Johansen, dansk World Class vinnare 2013

  • Rikard Enell, svensk World Class vinnare 2014 och 2012

  • Jesper Høst, norsk World Class vinnare 2014 och 2012

  • Hardeep Rehal, skandinavisk och dansk World Class vinnare 2014 och nummer 10 i den globala finalen


 

 

 

 

Om Diageo World Class

Diageo World Class Bartender of the Year är världens största och mest prestigefyllda bartendertävling. Hittills har 15000 bartenders från 50 länder deltagit i tävlingen, som har funnits i sju år.

 

Under tävlingsprocessen testas alla bartenders i sina mixologifärdigheter, och längs vägen skapas exceptionella dryckesupplevelser som tar bartenderyrket till nya höjder.

 

Vinnaren av Diageo World Class Bartender of the Year går direkt till toppen av den internationella ligan.

Dessutom kan Diageo ge de tävlande vägledning och utbildning genom partnerskap med några av branschens största talanger.

 

Bartenders tävlar i en rad olika utmaningar som bygger på Diageos portfölj av reserve-varumärken: Ketel One, Ciroc, Tanqueray No.TEN, Don Julio, Ron Zacapa, Talisker, Cardhu och Singleton Classic Malts och Johnnie Walker Gold Label Reserve, Johnnie Walker Blue Label och Johnnie Walker Platinum Label.

 

Taggar

Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer