Denna sida innehåller information om alkoholhaltiga drycker och riktar sig endast till dig som har fyllt 25 år.


Gå vidare till hemsidan

 
 

Restaurang fick utmärkelsen Gröna Fisken

 


För första gången tar en restaurang hem utmärkelsen Gröna fisken och delar den med en fiskproducent. Båda har lyckats i sitt arbete med att öka andelen MSC, ASC och Krav-märkta fisk- och skaldjursprodukter i sin verksamhet. Samtidigt har de aktivt fasat ut de arter som ligger på rött ljus i WWFs fiskguide. Fiskproducenten Västkustfilé AB och restaurangen East West Sushi har inom sina respektive branscher gjort de största förändringarna bland de som deltagit i WWFs utmaning Gröna Fisken.

Västkustfilé AB i Varberg har under 2014 ökat andelen miljöcertifierade fisk- och skaldjursprodukter med 44 procent och East West Sushi i Örebro har genomfört en ökning på drygt 33 procent. Avgörande för utmärkelsen Gröna Fisken är även att alla arter som är rödmarkerade enligt WWFs fiskguide 2014 är borttagna ur sortimentet.

– Det här är tredje gången WWF delar ut utmärkelsen Gröna Fisken. Vi ser mycket positivt på att fler företag tar sin del av ansvaret för haven och arbetar för att leverera hållbara fisk- och skaldjursprodukter till medvetna konsumenter, säger Håkan Wirtén, generalsekreterare på Världsnaturfonden WWF.

De nominerade företagen till utmärkelsen Gröna Fisken 2014 var East West Sushi, Banketten - Clarion Posthuset AB, vRå, Norda Bar & Grill, Restaurang B.A.R, COOP Sverige AB, Västkustfilé AB och Scandic Hotels. Fler hade antagit utmaningen men inte nått riktigt lika långt.

MSC, ASC och Krav är spårbarhetscertifieringar som underlättar valet för alla och som genom sitt engagemang vill eftersträva en mer hållbar fiskkonsumtion och därmed bidra till mer balanserade ekosystem både i hav och i sötvatten – både fiskade och odlade arter, nationellt och internationellt.

– WWFs fiskguide är ett viktigt hjälpmedel för konsumenten men även i företagens arbete för mer hållbara fisk- och skaldjursprodukter. Ansvarsfulla företag bidrar till att påskynda förändringar och det är viktigt att marknadens aktörer tar sitt ansvar så att fisk och skaldjur kan spåras från hav och odling till tallriken, säger Inger Näslund, expert fiske och marint, WWF.

Överfiske och destruktiva odlingsmetoder måste fasas ut från marknaden liksom illegala aktiviteter. WWF anser att marknadsaktörerna kan gå före och kräva hållbart producerade produkter genom att spårbarhetscertifiera sig och lyfta alla de certifierade produkter de har i sitt sortiment. Målet bör vara att alla fiskprodukter som finns att köpa ska vara hållbart och rättvist producerade.

– De som antagit utmaningen Gröna fisken har olika utgångspunkter för att genomföra förändringar och det är viktigt att markera att förbättringen jämförs med företagens eget utgångsläge. Positiva förändringar banar väg för balanserade ekosystem framöver, säger Inger Melander, sakkunnig fisk och marknad, WWF.

Fortfarande är 85 procent av världens fisken redan fullt utnyttjade eller överfiskade. I EU har vi nyligen beslutat om en reviderad och ny gemensam fiskeripolitik som ska genomföras. Alla krafter som uppmuntrar till mer hållbar fiskkonsumtion ökar möjligheten för att vi ska få hållbara fiskbestånd och ekosystem som långsiktigt kan fortsätta att producera mat från hav och sjö.

Restaurang East West Sushi i Örebro har fått utmärkelsen Gröna Fisken. Foto: East West Sushi Restaurang East West Sushi i Örebro har fått utmärkelsen Gröna Fisken. Foto: East West Sushi

Fakta

WWF Fiskguiden 2015 finns som mobil app där det lätt går att hitta svar på frågor om vilka fiskar vi kan äta med gott samvete. Genom åren har WWFs fiskguide spridits i både tryckt och digital version till miljontals svenskar som använder den för att göra informerade val vid sina fiskinköp. Den lanserades för första gången i april 2002 och i februari 2015 publicerades den nionde upplagan.

Syftet med utmaningen Gröna Fisken som Världsnaturfonden WWF lanserade första gången 2008 är att fiskproducenter, dagligvarukedjor, butiker och restauranger ska uppmuntras till en mer hållbar riktning när de väljer fisk- och skaldjursprodukter. Tidigare belönade företag är 2009 AbbaSeafood AB och 2012 Domstein Enghav Sverige AB.

MSC, ASC och KRAV
För att vara på den säkra sidan rekommenderar WWF konsumenter att köpa miljöcertifierad fisk med den globala märkningen MSC – Marine Stewardship Council, ASC – Aquaculture Stewardship Council eller den svenska Krav-märkningen – produkter som är det miljömässigt mest hållbara valet.

Taggar

Nyheter

 
 
 

 

 

Relaterade artiklar

Tidningen

Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.

Läs mer