Anna Spendrup om sommarens vintrender
29 Maj 2015
Vilka trender ser du inom vin just nu?
Generellt mer vitt och rosé. Det verkar som om svenskarna har tröttnat lite på de fylliga och något sockerstinna röda vinerna. Italien är dock fortsatt populärt som ursprung, liksom Frankrike. Inom bubbelsegmentet så råder en stark Proseccotrend, men även Cava växer. På krogen vill vi upptäcka regionala, ursprungstypiska druvor som är helt nya för oss. Ekologiska viner är ett växande segment, det är extra roligt!
Vad tror du kommer att vara populärt på uteserveringarna i sommar?
Säkert en hel del romdrinkar och fransk inspirerade roséviner. Vitt krispigt vin och öl såklart.
Vilket är ditt förhållande till vin?
Jag är fascinerad av nyanserna i vin och tycker det väldigt spännande när jag hittar matchningar med maten som lyfter upplevelsen till nya höjder. Jag har ju jobbat med öl i över 20 år och arbetat på samma sätt egentligen, men fördjupade kunskaper om vin och provningsmetodiken som jag fått med mig från studierna på Restaurangakademien gör att jag verkligen tänker på smakerna på ett annat sätt nu. Så mitt svar är att jag helst njuter mat och vin i kombination.
Vilket är ditt favorit vindistrikt för viner, just nu?
Jag har flera. Jag följer gärna årstiderna och försöker anpassa min matlagning därefter och då försöker jag givetvis även anpassa vinet på samma sätt.
Året runt är jag en skaldjursfantast, därav min passion för både franska vita som Alsace och Chablis. Just nu längtar jag till helgen då jag äter sparris och dricker tysk Riesling från en av mina favoriter S.A Prüm, det får mina smaklökar att sjunga.
Sommar vid grillen – USA, Kalifornien tummen upp!
Hösten med stek och grytor - Rioja och Rhône.
Namn: Anna Spendrup
Ålder: 44
Utbildning: Sommelier öl och vin och barista.
Bor: Vasastan i Stockholm
Familj: Tre barn och sambo sedan tjugo år tillbaka.
Arbetar med: PR och evenemangschef på Spring Wine & Spirits (tidigare Spendrups Vin AB). Tar bland annat hand om producenter och gäster när de är på besök, är pressansvarig och sitter som ägare även med i styrelsen för moderbolaget, Spendrups Bryggeri AB.
Text: Annika Rådlund Foto: Richard Hammarsköld
29 Maj 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"