Restaurangakademien köper Årets Kock AB
24 Apr 2015
Restaurangakademien har träffat avtal om att köpa Årets Kock AB av Svensk Mjölk. Bolaget Årets Kock AB står bakom tävlingen Årets Kock, som startades 1983 av de svenska mejeriföretagens branschorganisation Svensk Mjölk tillsammans med Gastronomiska Akademien och med stöd av Tore Wretman. I dag är Årets Kock det svenska mästerskapet i professionell matlagning och Sveriges mest prestigefulla matlagningstävling. Föreningen Årets Kock som består av de tidigare vinnarna av Årets Kock ser positivt på det nya ägarskapet.
– Restaurangakademiens köp av Årets Kock AB känns som en naturlig följd av samarbetet mellan Årets Kock och Restaurangakademien. Båda har som syfte att driva den gastronomiska utvecklingen i Sverige till världsklass och genom den här starka konstellationen tror vi på en fortsatt bra tillväxt, säger Fredrik Eriksson, Årets Kock 1987, ordförande Juryn Årets Kock, och Markus Aujalay, Årets Kock 2004, ordförande Föreningen Årets Kock.
Årets Kock AB kommer att drivas som ett helägt dotterbolag till Restaurangakademien. Bolaget kommer även i fortsättningen att finansieras av sponsorer.
– Köpet förändrar inte sponsorupplägget utan Årets Kock AB kommer att fortsätta vara sponsorfinansierat. Det är därför viktigt att Årets Kock är ett fristående dotterbolag till Restaurangakademien, säger Hanna Halpern, VD för både Restaurangakademien och Årets Kock
Restaurangakademien grundades 1985 som en mötesplats för den gastronomiska utvecklingen i Sverige. Kärnverksamheten består av vidareutbildningar inom kök, dryck och service för yrkesverksamma i restaurangbranschen. Med jämna mellanrum arrangeras också internationella gästspel. Restaurangakademien sätter även upp vinprovningar och matlagningskurser för privatpersoner samt matlagningsevent för företag.
Årets Kock sponsras av Arla Foods och LRF (Presentatör), Electrolux och Spendrups (Huvudsponsorer), samt Svensk Fågel, Svenskt kött, Norges Sjömatråd, Visita, Diversey, Segers och Leröy (Sponsorer). Årets Kock är det officiella svenska mästerskapet i professionell matlagning. Vinnaren får Gastronomiska Akademiens mejerimedalj i guld, erövrar titeln Årets Kock och har möjlighet att bli medlem i Föreningen Årets Kock. Årets Kock är ett dotterbolag till Restaurangakademien och har sedan 1983 arrangerats i samverkan med Gastronomiska Akademien, Svenska Kockars Förening och Föreningen Årets Kock.
24 Apr 2015
Relaterade artiklar
Mest lästa
Tidningen
Prenumerera och ta del av branschnyheter, analyser, nya projekt, affärer och människorna bakom.
Läs mer
-
Tess Medina vinnare av Sveriges mästerkock 2024
Den 18 april lanseras hennes första kokbok
-
Snart öppnar Clarion Hotel Karlatornet
Hotellet kommer erbjuda 300 hotellrum och de lyxigaste rumskategorierna har byggts inuti Karlatornet
-
Hobo Hotel tar konceptet till Finland
Lokala material har återanvänts, som natursten, terrazzo och tegel.
-
Ljudbubblor skapar bättre ljudmiljö på kontoret
En ny avhandling från Högskolan Väst undersöker om ljudmiljön på öppna kontor går att göra mer behaglig genom innovativ ljuddesign.
-
Nya smakkombinationer med Lakrids by Bülow
På den officiella Lakritsdagen arrangeras lakritsprovningar på 200 platser i sju länder
-
Wexiödisk utsedd till Bästa monter Gastronord 2024
"Vi har jobbat med våra montrar och budskap kontinuerligt för att få en röd tråd i detta"
-
Mästerkocken Christin Kashou och Penny Parnevik öppnar restaurang
"En plats för en god lunch i solen eller dejten som man aldrig vill ska ta slut"